Opšti pad vrednosti kompanija u automobilskoj industriji

I Stellantis i Aston Martin izdali saopštenje o smanjenju profita

BerzaEUSvet

30.9.2024 14:27 Autor: Vladimir Jokanović 1

I Stellantis i Aston Martin izdali saopštenje o smanjenju profita I Stellantis i Aston Martin izdali saopštenje o smanjenju profita
Stellantis i Aston Martin postali su najnoviji evropski proizvođači automobila koji su izdali upozorenja o smanjenju profita, dok je industrija pogođena konkurencijom jeftinijih kineskih... I Stellantis i Aston Martin izdali saopštenje o smanjenju profita

Stellantis i Aston Martin postali su najnoviji evropski proizvođači automobila koji su izdali upozorenja o smanjenju profita, dok je industrija pogođena konkurencijom jeftinijih kineskih rivala i slabijom potražnjom na domaćem tržištu.

Akcije Stellantisa oslabile su za 13 odsto, dok su akcije Aston Martina pale za 24 procenta tokom jutarnjeg trgovanja u ponedeljak, nakon niza sličnih smanjenja prognoza koje su prethodno izdale kompanije kao što su Volkswagen, BMW i Mercedes. To je povećalo zabrinutost zbog dubljeg pada na tržištu usled usporenog rasta prodaje električnih vozila, prenosi Financial Times.

Stellantis je prognozirao da će njegova prilagođena operativna marža za 2024. godinu biti između 5,5 odsto i sedam odsto, što je pad u odnosu na prethodnu prognozu od 10 odsto. Dodali su da će njihov slobodan novčani tok biti negativan, između 5 i 10 milijardi evra, dok je prethodno najavljeno da će biti pozitivan. „Konkurencija se intenzivirala zbog povećane ponude u industriji, kao i zbog pojačane kineske konkurencije,” saopštio je Stellantis.

Britanski proizvođač luksuznih automobila Aston Martin saopštio je da će mu profit biti manji i da u drugoj polovini godine više neće imati pozitivan slobodan novčani tok, okrivljujući slabiju potražnju u Kini i probleme u lancu snabdevanja.

Prethodno je nemački Volkswagen u petak smanjio svoju godišnju prognozu drugi put u tri meseca, okrivljujući slabiju prodaju u „izazovnom tržišnom okruženju“. U proteklim nedeljama, Mercedes-Benz i BMW takođe su izdali upozorenja o smanjenju profita.

Prodaja stranih automobila naglo je opala u Kini zbog jake konkurencije lokalnih rivala, dok je potražnja za vozilima na najvećem svetskom tržištu automobila pogođena slabom potrošnjom. U međuvremenu, kineski proizvođači automobila koji nude jeftine električne automobile osvajaju međunarodna tržišta.

  • SUNCE

    1.10.2024 #1 Author

    Bas mi je zao sto im se smanjio profit.Da li ce svet docekati neko pravicnije drustveno uredjenje ikada?Povraca mi se vise na njihov profit.Bogati svr bogatiji,siromasni sve siromasniji.To je savremeni kapitalizam.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.