švedska kompanija koristi dobru priliku

IKEA ulaže dve milijarde evra u širenje biznisa u SAD

Firme u fokusuSvetU fokusu

21.4.2023 12:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

IKEA ulaže dve milijarde evra u širenje biznisa u SAD IKEA ulaže dve milijarde evra u širenje biznisa u SAD
Vlasnik prodavnica IKEA Ingka Group uložiće dve milijarde evra (2,9 milijardi dolara) na širenje svog poslovanja u SAD u naredne tri godine. To bi... IKEA ulaže dve milijarde evra u širenje biznisa u SAD

Vlasnik prodavnica IKEA Ingka Group uložiće dve milijarde evra (2,9 milijardi dolara) na širenje svog poslovanja u SAD u naredne tri godine. To bi ujedno bila najveća investicija u jednoj zemlji, a deo je plana da švedski proizvođač pridobije američke kupce, dok tamošnji veliki trgovci zatvaraju prodavnice.

Švedska Ikea, koja je otvorila svoju prvu prodavnicu u SAD 1985. godine u blizini Filadelfije, nastoji da još više zauzme tržišni udeo u SAD, u trenutku dok potrošači sa manje novca mogu da kupe pristupačnije proizvode, piše Reuters.

„U svim državama širom SAD vidimo prilike, ali bih rekao posebno na jugu, gde vidimo veliku potražnju na koju do sada nismo bili u mogućnosti da odgovorimo“, rekao je Tolga Anku (Tolga Öncü), direktor Ikea maloprodaje u Ingka Group.

Ingka planira da otvori osam novih velikih Ikea prodavnica i devet manjih, kao i da unapredi postojeće markete u SAD, koje je Ikeino drugo najveće tržište po prodaji posle Nemačke, saopštila je kompanija.

Nove prodavnice, uključujući devet manjih prodavnica u kojima kupci mogu dobiti savete i naručiti nameštaj za isporuku, su dodatak već planiranim otvaranjima Ikee u centru San Franciska i u Arlingtonu u Virdžiniji.

S obzirom na to da potrošači troše manje, veliki prodavci Walmart i online prodavac nameštaja Wayfair ukidaju radna mesta i zatvaraju prodavnice, stvarajući priliku da Ikea zakupi prostor i magacine po nižim cenama.

Ekspanzija Ikee u SAD trebalo bi da donese 2.000 novih radnih mesta, saopštila je grupa. Planirane nove prodavnice bi povećale broj Ikeinih lokacija u SAD za oko trećinu (trenutno ih ima 51). Ingka Grupa je imala prihod od 5,5 milijardi evra (osam milijardi dolara) u SAD u finansijskoj 2022. godini.

  • DUCA

    22.4.2023 #1 Author

    Svaka čast za širenje Ikea prodavnica u SAD.

    Odgovori

  • Hana

    23.4.2023 #2 Author

    Ko ima taj i ulaže, shodno poslovnom planu
    i mogućnostima kompanije.

    Odgovori

  • Vale

    23.4.2023 #3 Author

    Ikea je bas dobra firma. Treba u dalje da se siri I poveca ponudu svojih proizvoda

    Odgovori

  • SHALIMAR

    23.4.2023 #4 Author

    Koristi situaciju da se plasira na americko trziste

    Odgovori

  • LJILJANA95

    4.5.2023 #5 Author

    Ozbiljna firma, znaju kad i u šta da ulažu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...