Američki gigant u najgorem položaju u 56 godina dugoj istoriji

Intelovi problemi produbljeni, uprkos subvencijama i ambicioznim planovima

Svet

30.8.2024 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Intelovi problemi produbljeni, uprkos subvencijama i ambicioznim planovima Intelovi problemi produbljeni, uprkos subvencijama i ambicioznim planovima
Kompanija Intel sarađuje sa investicionim bankarima kako bi joj pomogli u najtežem periodu u tokom njene 56-godišne istorije. U opticaju su različiti scenariji, uključujući... Intelovi problemi produbljeni, uprkos subvencijama i ambicioznim planovima

Kompanija Intel sarađuje sa investicionim bankarima kako bi joj pomogli u najtežem periodu u tokom njene 56-godišne istorije. U opticaju su različiti scenariji, uključujući razdvajanje poslova proizvodnje, a razmatra se i koji fabrički projekti bi potencijalno mogli biti ukinuti, rekli su insajderi za Bloomberg.

Morgan Stanley i Goldman Sachs Group, Intelovi dugogodišnji bankari, pružaju savetodavne usluge, a na stolu su i potencijalna razdvajanja delova poslovanja. Diskusije su postale hitnije od kada je kompanija iz Santa Klare u Kaliforniji objavila prilično nepovoljan izveštaj o polugodišnjoj zaradi, nakon čega su akcije pale na najniži nivo od 2013.

Očekuje se da će različite opcije biti predstavljene tokom sastanka odbora u septembru. Razgovori su još uvek u ranoj fazi. Predstavnik Intela je odbio da komentariše za Bloomberg.

Potencijalno razdvajanje ili prodaja Intelovog odeljenja za proizvodnju čipova usmerenu za strane kupce, predstavljalo bi delimični poraz za glavnog izvršnog direktora Pat Gelsingera. Gelsinger je gledao na tu delatnost kao ključnu za vraćanje Intela na svetsku lidersku poziciju i nadao se da će se na kraju takmičiti sa kompanijama kao što je Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), koja je trenutno vodeća.

Ali verovatnije je da će Intel prvo preduzeti manje dramatičan korak pre nego što dođe do te tačke, kao što je odlaganje nekih od svojih planova proširenja.

Intel je i nosilac dobrog dela subvencija američke vlade za izgradnju novih fabrika čipova na tlu SAD, vrednih više milijardi dolara.

Američki čuveni proizvođač pokušava da proširi fabričku mrežu u isto vreme kada se njegova prodaja smanjuje, uprkos globalnoj tražnji. Kompanija je pretrpela neto gubitak od 1,61 milijardu dolara u prošlom kvartalu, a analitičari predviđaju nastavak negativnog trenda.

Gelsinger, Intelov veteran koji je napustio kompaniju tokom više od jedne decenije, preuzeo je ponovo njeno kormilo 2021. godine i tada obećao da će “iskoristiti i obnoviti tehnološku prednost kompanije”. Za vreme prethodnih izvršnih direktora, pionir u proizvodnji čipova je izgubio udeo na tržištu i svoju dugo hvaljenu reputaciju za inovacije.

Kada je ranije ovog meseca objavio pomenuti finansijski izveštaj, Intel je najavio planove za otpuštanje oko 15.000 radnih mesta i smanjenje kapitalne potrošnje. Kompanija je čak suspendovala isplatu dividende.

„Bilo je to teških nekoliko nedelja“, rekao je Gelsinger investitorima na tehnološkoj konferenciji Deutsche banke u četvrtak. Dodatan udarac predstavljao je i nagli dolazak jednog od ključnih direktora i članova odbora kompanije Lip-Bu Tana prošle nedelje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.