Fabrika je trebalo da bude otvorena 2028. godine

Intel zaustavio mega investiciju u pogon u Izraelu

NovacSvet

11.6.2024 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Intel zaustavio mega investiciju u pogon u Izraelu Intel zaustavio mega investiciju u pogon u Izraelu
Intel zaustavlja planove za fabriku vrednu 25 milijardi dolara u Izraelu, objavio je u ponedeljak izraelski finansijski veb sajt Calcalist, u izveštaju koji proizvođač... Intel zaustavio mega investiciju u pogon u Izraelu

Intel zaustavlja planove za fabriku vrednu 25 milijardi dolara u Izraelu, objavio je u ponedeljak izraelski finansijski veb sajt Calcalist, u izveštaju koji proizvođač čipova nije ni potvrdio ni demantovao.

Američka kompanija je na pitanje o izveštaju navela potrebu da se veliki projekti prilagode promenljivim rokovima, bez direktnog pominjanja projekta, piše Seebiz.eu.

„Izrael ostaje jedna od naših ključnih globalnih lokacija za proizvodnju i istraživanje i razvoj i ostajemo u potpunosti posvećeni regionu“, navodi se u saopštenju kompanije Intel.

„Upravljanje velikim projektima, posebno u našoj industriji, često podrazumeva prilagođavanje promenljivim rokovima. Naše odluke se zasnivaju na uslovima poslovanja, dinamici tržišta i odgovornom upravljanju kapitalom“, navodi se u saopštenju.

Izraelska vlada je u decembru pristala da Intelu da grant od 3,2 milijarde dolara za izgradnju fabrike čipova vredne 25 milijardi dolara u južnom Izraelu.

Intel je ranije rekao da je fabrika predložena za lokaciju u Kirijat Gatu, gde ima postojeću fabriku čipova, „važan deo Intelovih napora da podstakne otporniji globalni lanac snabdevanja“ pored ulaganja kompanije u Evropi i Sjedinjenim Državama .

Intel ima četiri razvojne i proizvodne lokacije u Izraelu, uključujući proizvodni pogon u Kirijat Gatu pod nazivom Fab 28. Fabrika proizvodi Intel 7 tehnologiju, ili 10-nanometarske čipove. Planirana fabrika Fab 38 trebalo je da bude otvorena 2028. godine i da radi do 2035. godine. Intel zapošljava skoro 12.000 ljudi u Izraelu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *