moguća procena kompanije oko osam milijardi evra

Saudijci zainteresovani za kupovinu United Group

Svet

5.6.2024 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Saudijci zainteresovani za kupovinu United Group Saudijci zainteresovani za kupovinu United Group
Saudijski telekomunikacioni gigant STC Group u ranoj je fazi razmatranja ponude za preuzimanje telekom i kablovskog operatera United Group, tvrde tri izvora koji su... Saudijci zainteresovani za kupovinu United Group

Saudijski telekomunikacioni gigant STC Group u ranoj je fazi razmatranja ponude za preuzimanje telekom i kablovskog operatera United Group, tvrde tri izvora koji su upoznati sa potencijalnim dogovorom, prenosi Reuters.

Britanska grupa BC Partners, koja je 2019. godine kupila United Group od KKR-a, već na ovom poslu radi sa savetnicima, rekle su dve osobe. STC je započeo rad na transakciji koja je u ranoj fazi, što znači da ne mora rezultirati formalnom ponudom za preuzimanje, rekla je treća osoba, prenosi Nova ekonomija.

Dogovor bi mogao da proceni United Group na oko osam milijardi evra, a uključivao bi i dugove, rekao je jedan od Reutersovih anonimnih izvora. Portparoli STC i BC Partners odbili su da komentarišu ove navode.

Ako STC uspe sa dogovorom za United Group, to bi doprinelo njegovoj ekspanziji u evropski telekomunikacioni sektor.

Prošle godine najveći telekom operater u Saudijskoj Arabiji saopštio je da je kupio 4,9 odsto udela u španskoj kompaniji Telefonica, sa potencijalom da dodatno poveća udeo na skoro deset odsto. STC-ova podružnica TAWAL takođe je prošle godine kupila imovinu telekomunikacionih tornjeva United Group u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji, piše Reuters.

BC Partners razmatra različite načine da maksimizira vrednost prodaje, uključujući i podelu firme po regionalnom ključu, rekla su dva izvora. Prodaja je takođe privukla pažnju fondova koji ulažu u infrastrukturu, a koji su zainteresovani za pojedinačne zemlje, uključujući Grčku, Hrvatsku i Sloveniju, navodi jedan od izvora.

Kompanija Emirates Telecommunications sa sedištem u Abu Dabiju saopštila je u aprilu da je pregledala „relevantne tržišne mogućnosti“, ali da nije ušla u bilo kakve pregovore ili sporazum o preuzimanju United Group. Saopštenje je usledilo nakon izveštaja medija da se razmatra preuzimanje evropske telekomunikacione grupacije.

Prihod i zarada United Group pre kamata, poreske amortizacije i amortizacije nakon lizinga, porasli su sedam odsto na 2,7 milijardi evra.

Struktura kapitala grupe uključuje četiri milijarde evra starijih obezbeđenih obveznica koje je izdala United Group i 300 miliona evra obveznica sa pkrićem u naturi koje je izdala njena matična kompanija Summer Bidco, navodi se u belešci koju je objavio S&P u januaru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.