u toku postupak rešavanja viška zaposlenih

Iz kompanije Gruner iz Vlasotinca otišlo 30 radnika

BiznisFirme u fokusuPoslovanjeSvet

6.7.2023 18:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Iz kompanije Gruner iz Vlasotinca otišlo 30 radnika Iz kompanije Gruner iz Vlasotinca otišlo 30 radnika
Nemačka kompanija Gruner iz Vlasotinca saopštila je u četvrtak da je u teškom položaju i da će zaposlenima koji žele sporazumno da prekinu radni... Iz kompanije Gruner iz Vlasotinca otišlo 30 radnika

Nemačka kompanija Gruner iz Vlasotinca saopštila je u četvrtak da je u teškom položaju i da će zaposlenima koji žele sporazumno da prekinu radni odnos isplatiti otpremnine iako Zakon to ne predviđa.

Isplaćena je, kako je navedeno, otpremnina svima koji imaju radni staž, duži od jedne godine.

Saopštenje je izdato da bi se, prema navodima Grunera, odbacile neistine medija i stranačkih ličnosti.

„Gruner je uvek bio iskren i transparentan prema zaposlenima i medijima“, ali, „nažalost, većina medija i stranačkih ličnosti, radi svojih ličnih i stranačkih ciljeva iznose neistine na račun naše kompanije, čime narušavaju naš poslovni ugled, ne samo u Srbiji već i u svetu“, navedeno je u saopštenju, prenosi Beta.

Kompanija je, kako je navedeno, najpre donela Odluku kojom je obavestila zaposlene da se nalazi u teškom položaju i da će radnicima koji žele sporazumno da prekinu radni odnos isplatiti otpremnine iako Zakon to ne predviđa, pa je isplaćena svima koji imaju radni staž duži od jedne godine.

Dodaje se da je sporazumom prekinut radni odnos oko 30 zaposlenih, a u toku je postupak rešavanja viška zaposlenih koji se sprovodi, saglasno Zakonu o radu i u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, a sve po Programu rešavanja viška zaposlenih u kome je predviđeno da će se oko 60 radnika oglasiti tehnološkim viškom, za koje će se isplatiti predviđena otpremnina.

„Postupak donošenja rešenja za višak zaposlenih je u toku, iako je objavljeno da smo već otpustili 200 ljudi, zvanično je od početka godine iz preduzeća otišlo oko 40 zaposlenih od kojih su bar deset otišli na sopstveni zahtev jer su našli drugi posao u svojoj struci“, naveo je Gruner.

Ističe se da su zaposlenima sva prava omogućena, biće isplaćene pored otpremnine i sve naknade koje im pripadaju i moći će da ostvare pravo na naknadu u Nacionalnoj službi zapošljavanja.

Informacije iz Ministarstva o navodnim dugovima prema državi su, kako je navedeno, takođe neosnovane jer Gruner „posluje odgovorno i poštuje odredbe svih zaključenih ugovora“.

Zaposleni, kako je navedeno, koriste godišnji odmor kao i svake godine, kolektivno u dve grupe, pošto se usklađuju proces rada i želje zaposlenih.

„Gruner uspešno posluje u Srbiji dugi niz godina, kao i druge svetske firme, a posledice svetske krize i smanjene proizvodnje su pogodile i našu kompaniju, ali se radi na dualnom obrazovanju i budućem upošljavanju mladih u opštini i regionu“, navela je ta kompanija.

GRUNER SERBIAN DOO VLASOTINCE

MARKA OREŠKOVIĆA BB, 14000 Vlasotince , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
21.630.234,29 (2022)
Broj zaposlenih:
739 (2022)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...