Kina zabrinuta, zabranila uvoz hrane iz deset japanskih prefektura

Japan započinje puštanje radioaktivne vode iz Fukušime u okean

Svet

23.8.2023 10:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Japan započinje puštanje radioaktivne vode iz Fukušime u okean Japan započinje puštanje radioaktivne vode iz Fukušime u okean
Počele su poslednje pripreme za ispuštanje otpadne vode iz osakaćene elektrane Fukušima u Japanu, rekao je njen operater, dan pre planiranog puštanja u Tihi... Japan započinje puštanje radioaktivne vode iz Fukušime u okean

Počele su poslednje pripreme za ispuštanje otpadne vode iz osakaćene elektrane Fukušima u Japanu, rekao je njen operater, dan pre planiranog puštanja u Tihi okean.

Tokio je najavio da će operacija u Pacifiku početi u četvrtak (24. avgusta), što je izazvalo ljutiti odgovor Kine i delimične zabrane uvoza japanske morske hrane od strane Hong Konga i Makaa.

Operater nuklearne elektrane TEPCO saopštio je da je razblažio kubni metar otpadne vode sa oko 1.200 kubnih metara morske vode, prenosi Reuters.

Ova voda će biti testirana, a zatim od četvrtka puštena u more, navodi TEPCO u saopštenju.

Nuklearna elektrana Fukušima oštećena je u velikom zemljotresu i naletu cunamija koji je ubio oko 18.000 ljudi u martu 2011. godine, što je dovelo do topljenja tri reaktora.

TEPCO je od tada prikupio 1,34 miliona kubnih metara vode – što je količina koja može da popuni skoro 540 olimpijskih bazena – za hlađenje još uvek visokoradioaktivnih reaktora.

Specijalni sistem je filtrirao sve radioaktivne čestice osim tricijuma, čiji će nivoi biti u sigurnim granicama, prema uveravanjima operatera TEPCO.

Oslobađanje je podržala organizacija UN za atomsku energiju, koja je saopštila da će u četvrtak imati osoblje na licu mesta za početak puštanja otpadne vode, za čiji bi završetak trebalo da bude potrebno nekoliko decenija.

Kina je već optužila Japan da tretira okean kao „kanalizaciju“, zabranivši uvoz hrane iz deset od 47 japanskih prefektura, čak i pre puštanja vode i nametnuvši stroge provere radijacije. I Hong Kong i Makao, obe kineske teritorije, najavile su zabranu uvoza „vodenih proizvoda“ iz istih deset regiona.

Analitičari kažu da iako Kina možda ima istinsku zabrinutosti za bezbednost, njena snažna reakcija je, takođe, barem delimično motivisana ekonomskim rivalstvom i hladnim odnosima sa Japanom.

  • Sonjka

    23.8.2023 #1 Author

    Kina je potpuno u pravu, jer ovim postupkom ubija svet. Sve ce biti zagadjeno od hrane, zivotinja do ljudi.

    Odgovori

  • BAĆA

    23.8.2023 #2 Author

    Zagadjuju kao i uvek….

    Odgovori

  • DASHA

    23.8.2023 #3 Author

    Ne mogu da verujem! I svet ce to da gleda tek tako i da ne reaguje?!

    Odgovori

  • Gaga

    27.8.2023 #4 Author

    Ovo je stvarno katastrofa

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...