podrška za ovu odluku kod građana raste

Japan namerava da ponovo pokrene nuklearne reaktore zbog nadolazećeg nedostatka struje

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

14.7.2022 16:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Japan namerava da ponovo pokrene nuklearne reaktore zbog nadolazećeg nedostatka struje Japan namerava da ponovo pokrene nuklearne reaktore zbog nadolazećeg nedostatka struje
Japanski premijer Fumio Kišida (Fumio Kishida) rekao je da će nastojati da ponovo pokrene do devet nuklearnih reaktora kako bi se rešio nadolazeći zimski... Japan namerava da ponovo pokrene nuklearne reaktore zbog nadolazećeg nedostatka struje

Japanski premijer Fumio Kišida (Fumio Kishida) rekao je da će nastojati da ponovo pokrene do devet nuklearnih reaktora kako bi se rešio nadolazeći zimski nedostatak struje.

Taj potez će zemlji omogućiti da oko 10 odsto svojih potreba za električnom energijom obezbedi iz nuklearne energije, rekao je Kišida u četvrtak, prenosi Financial Times.

Da bi do toga došlo insistiraće se na bezbednosti, te je japanski premijer rekao da zemlji nedostaju prirodni resursi, i dodao da treba imati izbalansiranu kombinaciju različitih izvora energije.

Pre nuklearne nesreće u Fukušima Daiči 2011. godine, Japan je dobijao oko trećine svoje električne energije iz 54 nuklearna reaktora. Sada su samo četiri operativna, a 10 je dobilo odobrenje za ponovno pokretanje.

Nedostatak energije i ruska invazija na Ukrajinu ulili su nadu da će Japan moći da reši problem u svojoj energetskoj strategiji otkako je zatvorio nuklearne reaktore. Dok je javnost i dalje oprezna u vezi sa nuklearnom energijom iz bezbednosnih razloga, njihov stav se donekle promenio u svetlu promenljivih geopolitičkih dešavanja.

Prema anketi kompanije Nikkei u martu, 53 procenta ispitanika reklo je da bi podržalo ponovno pokretanje nuklearnih reaktora ako bi njihova bezbednost bila osigurana, što je najveći procenat od katastrofe 2011. godine.

  • Dragana

    14.7.2022 #1 Author

    Ipak je veliki rizik

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.7.2022 #2 Author

    A njima je kao potrebna podrska gradjana?!

    Odgovori

  • GAGA

    15.7.2022 #3 Author

    Od dva zla treba birati manje. Nadajmo se da su dobro izabrali

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...