Bocan-Harčenko očekuje isporuku gasa u dogovorenim količinama

Moskva ne vidi pretnje za tranzit gasa u Srbiju preko Bugarske

EUPoslovanjeRegionSrbijaSvetU fokusuVesti

14.7.2022 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Moskva ne vidi pretnje za tranzit gasa u Srbiju preko Bugarske Moskva ne vidi pretnje za tranzit gasa u Srbiju preko Bugarske
Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je u intervjuu za informativni kanal Rossiya-24 da Moskva ne očekuje da će tranzit ruskog gasa preko... Moskva ne vidi pretnje za tranzit gasa u Srbiju preko Bugarske

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je u intervjuu za informativni kanal Rossiya-24 da Moskva ne očekuje da će tranzit ruskog gasa preko Bugarske u Srbiju naići na probleme i za sada ne vidi signale da će se situacija potencijalno pogoršati.

„Činjenica je da odnos koji trenutno imamo sa Bugarskom ne može da podstakne optimizam, veliko poverenje ili spokoj. Ipak, za sada ne vidimo nikakve materijalne preduslove ili pokazatelje, zbog čega očekujemo nastavak tranzita i stabilno odvijanje isporuke gasa u ugovorenim količinama“, objasnio je on, prenosi RTV, pozivajući se na agenciju TASS.

Moskva i Beograd su uznemireni zbog trenutnog stanja rusko-bugarskih odnosa koji izazivaju zabrinutost, primetio je ruski diplomata.

„Sve je vrlo nepouzdano i nestabilno i znamo zašto. Ali, ipak, do sada ne postoji ni jedna činjenica koja bi ukazala na to da bi tranzit mogao iznenada da stane“, dodao je Bocan-Harčenko.

Ambasador je istakao da srpska strana uzima u obzir obaveze Sofije prema Beogradu, ali da Bugarska takođe ima odgovornost za nesmetani tranzit gasa preko Srbije ka državama Evropske unije (EU).

„Ako bi Bugarska prekinula tranzit u tom pravcu, za Sofiju bi to značilo ogromne probleme i neispunjavanje bugarskih obaveza ne samo prema Srbiji i Rusiji, već i prema Evropskoj uniji“, naglasio je Bocan-Harčenko.

Dobre veze sa Srbijom i posle formiranja vlade

Rusija očekuje da nova vlada Srbije neće promeniti svoj pristup bilateralnim odnosima dveju zemalja, izjavio je ruski ambasador.

„Verujemo da će vlada biti koaliciona i da će verovatno biti formirana krajem leta ili početkom jeseni. Očekujemo da će se naše veze nastaviti, jer neće biti suštinske promene u pogledu strukture same vlasti“, izjavio je Bocan-Harčenko, prenosi RTV.

On je dodao da sadašnja vlada nastavlja da efikasno radi u okviru svog tehničkog mandata i da nema poremećaja, posebno kada je u pitanju saradnja sa Rusijom i implementacija programa i sporazuma koji se odnose na rusko-srpske veze.

  • TATJANA

    14.7.2022 #1 Author

    A ne bi ni trebalo

    Odgovori

  • TINA

    14.7.2022 #2 Author

    Ne treba ni da bude

    Odgovori

  • MAJALG

    15.7.2022 #3 Author

    Vreme ce pokazati da li je bio u pravu, ali se iskreno nadam da ce se nesmetano vrsiti tranzit gasa preko Bugarske.

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.7.2022 #4 Author

    Verujem da nece biti ptoblema…

    Odgovori

  • BIJUTI27

    11.10.2022 #5 Author

    Sa Bugar ima se nikada ne zna..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...