Novi bolidi prilagođeni izmenjenim pravilima FIA, u toku finalna doterivanja

Još mesec dana do početka nove sezone Formule 1

AutomobiliLifestyleSvetZanimljivosti

20.2.2022 19:02 Autor: Marko Andrejić 11

Još mesec dana do početka nove sezone Formule 1 Još mesec dana do početka nove sezone Formule 1
Prva trka ovogodišnje sezone Formule 1 voziće se u Bahreinu 20. marta, a timovi se mesec dana pred premijeru već uveliko pripremaju za start.... Još mesec dana do početka nove sezone Formule 1

Prva trka ovogodišnje sezone Formule 1 voziće se u Bahreinu 20. marta, a timovi se mesec dana pred premijeru već uveliko pripremaju za start. Tokom 2022. godine na programu “najbržeg cirkusa na svetu” biće rekordne 23 trke.

Sada već tradicionalno, četvrtu godinu zaredom, i popularna streaming platforma Netflix najavljuje početak takmičenja novom sezonom svoje serije – “Formula 1: Drive to Survive”. Ove godine će nove epizode biti objavljene 11. marta.

Posle nikad uzbudljivije završnice prethodne sezone, kada je vozač Red Bulla Maks Ferštapen (Max Verstappen) osvojio titulu prvaka sveta bukvalno u poslednjem krugu poslednje trke, pretekavši najvećeg rivala Luisa Hamiltona (Lewis Hamilton) iz Mercedesa, ove godine su propisi Svetske automobilske asocijacije (FIA) nešto drugačiji.

Izmene pravilnika se u najvećoj meri odnose na tehničke karakteristike bolida, sa naglaskom na aerodinamiku, čime organizatori žele da doprinesu manjim razlikama među timovima i uzbudljivijoj borbi za bodove.

Nekoliko timova već je predstavilo svoje formule za novu sezonu.

Početkom februara svoj automobil VF-22 predstavio je tim Haas (Uralkali Haas F1 Team), koji je prošlu sezonu završio na poslednjem, desetom mestu, bez osvojenih poena. Mik Šumaher (Mick Schumacher) i Nikita Mazepin voziće bolid koji je izašao iz novog Haasovog dizajn studija u Maranelu, u neposrednoj blizini Ferarija koji im je i ove godine dobavljač pogonskih jedinica.

Reč je o hibridnoj pogonskoj jedinici Ferrari 066/7, sa 1,6 litarskim turbo motorom koji će koristiti E10 gorivo – sa 10 odsto etanola dobijenog iz prirodnih obnovljivih izvora. Ipak, poznavaoci prilika tvrde da ni ove godine ne treba previše očekivati od Haasa.

Novi dizajn svog bolida predstavio je i Aston Martin (Aston Martin Aramco Cognizant Formula One Team). Formula AMR22 nema više roze liniju bivšeg sponzora (BWT) na svojim bočnim stranama, već se tu sada nalazi jarko zelena.

Pored dizajnerskog dela, Aston Martin je promenio i dosta tehničkih detalja, prvenstveno one vezane za aerodinamiku. U odnosu na prošlu godinu vidljive su izmene na prednjem krilu, boku i na zadnjem krilu. Sebastijan Fetel (Sebastian Vettel) i Lans Strol (Lance Stroll) imaće priliku da testiraju novi bolid već 23. februara na stazi u Barseloni.

Ekipa Meklarena (McLaren Formula 1 Team) predstavila je svoj novi bolid za 2022. godinu – MCL36. Kako su naveli, izgled automobila inspirisan je retro šasijom iz prošlogodišnje trke u Monaku, koja kombinuje boju papaje i svetlo plave.

Izvršni direktor Meklarena Zek Braun najavio je da je cilj ekipe da se približi vodećima, nakon što su prošle sezone osvojili četvrto mesto, ali da još uvek nemaju uslove da pariraju vodećim timovima. Za ekipu će i ove sezone voziti Lando Noris (Lando Norris) i Danijel Rikardo (Daniel Ricciardo), koji je na predstavljanju bolida izrazio svoja očekivanja da će novi pravilnik i tehničke karakteristike formula povećati šanse za preticanje na stazi.

I ekipa Vilijamsa (Williams Racing), jedna od onih sa najdužim stažom u Formuli 1, predstavila je svoj novi automobil FW44. Bolid je dominantno plave boje sa pojedinim crvenim detaljima. Prvi čovek tima Jost Kapito istakao je da je tokom svoje istorije Vilijams uvek pokazivao veliku snagu i sofisticiranost.

Prema njegovim rečima, novi vizuelni identitet za sezonu 2022. na najbolji način spaja te dve karakteristike još jednom.

Ove godine za volanom Vilijamsa biće Aleks Albon (Alexander Albon) i Nikolas Latifi (Nicholas Latifi).

Ferrari (Scuderia Ferrari) je 17. februara predstavio svoj novi “vitki” bolid F1-75. Mnogi su iznenađeni koliko je automobil uzak, pa je tako bivši as Ferarija Žan Alezi izrazio svoje čuđenje, ali i nadu da će ići brzo kao Red Bull i Mercedes. Prema mišljenju stručnjaka, promena regulative je dobrodošla italijanskoj ekipi, koja već godinama ne uspeva da parira liderima u borbi za titulu.

Na novom bolidu su jasno vidljivi detalji koje nalažu nova pravila FIA, poput specijalnog dizajna bočnog usisnika i na vrhu rashladni uređaj. Što se tiče dizajna, na automobilu se nalazi logo kojim se proslavlja 75 godina od izlaska prvog serijskog Ferrari automobila, a uz tradicionalnu crvenu boju ove godine dosta prostora zauzima i crna. Za tim iz Maranela i ove sezone voziće Šarl Lekler (Charles Leclerc) i Karlos Sainc (Carlos Sainz).

Mercedes (Mercedes AMG Petronas Formula One Team) je predstavio W13, najuži automobil u predstojećoj sezoni, pošto između pontona i poda ima samo pet centimetara razmaka, što ga čini 10 centimetara užim od bolida koje prikazali Aston Martin i Ferari. Luis Hamilton je bio oduševljen vozilom i ocenio je da “u novoj eri automobila nikada nismo videli ovako drastičnu promenu”. Njegov kolega u timu ove godine će biti Britanac Džordž Rasel (George Russell) koji je došao iz Vilijamsa i zamenio Finca Valterija Botasa (Valtteri Bottas) koji se preselio u Alfa Romeo.

Tim Mercedesa je saopštio da je bolid 98 odsto nov u odnosu na prošlosezonski i da im je trebalo 18 meseci da naprave novi automobil. Najvidljivija promena u dizajnu je boja, jer su u Mercedesu odlučili da se vrate tradicionalnoj srebrnoj varijanti, nakon što su prošle sezone imali crne formule.

  • LJUBIŠA

    20.2.2022 #1 Author

    Uh, jedva čekam…

    Odgovori

  • STRELAC

    20.2.2022 #2 Author

    Obozavala sam da gledam u vreme kada je Mika Hakkinen vozio za McLaren a Schumacher za Ferrari.

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.2.2022 #3 Author

    Za ljubitelje formule 1 krece andrenalinski spektakl…

    Odgovori

  • FLAME

    20.2.2022 #4 Author

    Jedva čekam da počne. To mi je nešto najopuštenije što volim da gledam. A malo se nekad vozi i karting kada se ima vremena 😁

    Odgovori

  • Zorica S.

    21.2.2022 #5 Author

    Dosta novina,dosta uzivanja za ljubitelje ovog sporta.

    Odgovori

  • IRINA

    21.2.2022 #6 Author

    Fenomenalno jedva cekam da pogledam baš dosta novina

    Odgovori

  • LUKA

    21.2.2022 #7 Author

    Radujem se

    Odgovori

  • STEFAN

    21.2.2022 #8 Author

    Bas lepo, jedva čekam

    Odgovori

  • Lelica

    21.2.2022 #9 Author

    Super za one koji vole to da gledaju.

    Odgovori

  • JANA

    25.2.2022 #10 Author

    Najlepsa aporedna stvar na svetu ,F1 ,Hamilton se vraca u punom sjaju da se osveti Verstapenu za proslu sezonu ,a bolidi ce biti svemirski …

    Odgovori

  • TINA

    25.2.2022 #11 Author

    Za ljubitelje, pravo uzivanje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...