Priprema za praznično putovanje uključuje i planiranje maršrute i obračun troškova

Vozačima za putarinu do najpopularnijih turističkih destinacija potrebno do 900 dinara

AutomobiliNovacSrbijaTurizam

13.2.2022 08:01 Autor: Stanislav Stanišić 12

Vozačima za putarinu do najpopularnijih turističkih destinacija potrebno do 900 dinara Vozačima za putarinu do najpopularnijih turističkih destinacija potrebno do 900 dinara
U okviru priprema za predstojeći državni praznik u Srbiji mnogi planiraju posetu najpopularnijim turističkim destinacijama u našoj zemlji. A uz razradu maršrute i izbor... Vozačima za putarinu do najpopularnijih turističkih destinacija potrebno do 900 dinara

U okviru priprema za predstojeći državni praznik u Srbiji mnogi planiraju posetu najpopularnijim turističkim destinacijama u našoj zemlji. A uz razradu maršrute i izbor lokacija, planiranje putovanja podrazumeva i obračun troškova, od pripreme automobila, goriva, pa do smeštaja.

Pored punog rezervoara, koji je možda i najveći trošak putovanja ako idete svojim vozilom, ne treba zaboraviti ni putarine jer se do omiljenih domaćih turističkih mesta uglavnom stiže auto-putem. Svakako, put kojim ćete najbrže i najbezbednije stići do planiranog odredišta birate sami, u zavisnosti od afiniteta ili potreba.

Kada je reč o putnoj mreži, najnovija deonica savremenog kolovoza je nedavno otvorena obilaznica oko Čačka u okviru auto-puta Miloš Veliki. Deonica Preljina-Pakovraće skraćuje vreme provedeno u putu od Beograda do Zlatibora za oko 40 minuta, ako vozite dozvoljenom brzinom.

Ovaj potez dužine 11,3 kilometra rasteretio je Čačak, smanjio gužve na naplatnoj rampi Preljina i skratio vožnju ka zapadnoj Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Na novoj deonici za sada se ne plaća putarina, ali će vozači koji dolaze iz Beograda u Preljini platiti 430 dinara.

Po istoj ceni voziće se i oni koji praznik planiraju da provedu u Vrnjačkoj Banji, s tim što se oni isključuju za Čačak, pa nastavljaju prema Kraljevu i dalje prema najpoznatijoj srpskoj banji.

Auto-put
Foto: Unsplash.com

Bez obzira na temperature više u odnosu na prosečne za ovo doba godine, treba biti oprezan prilikom putovanja i ukoliko je odrednica planinski centar mora se računati na vožnju u pravim zimskim uslovima, što znači da je neophodna i zimska oprema.

Putovanje sopstvenim vozilom na Kopaonik može biti izazov i za vozače i za njihova vozila. Najpre je neophodno dobro pripremiti vozilo za zimske uslove, a samu vožnju prilagoditi vremenskim prilikama i uslovima na putu.

Ukoliko do ski centra Kopaonik krećete iz pravca Beograda, najčešće se koristi pravac autoputem prema Nišu. Nakon 170 km vožnje autoputem Beograd-Niš isključujete se kod naplatne stanice Pojate. Cena putarine za putnička vozila na relaciji Beograd-Pojate iznosi 630 dinara.

Ukoliko je vaša destinacija Stara planina opet je preporuka da idete autoputem do Niša, pa zatim preko Svrljiga. Za putarinu bi u ovom slučaju trebalo da pripremite 890 dinara. Ako se odlučite za Soko Banju auto-putem ćete ići najverovatnije do Aleksinca, a to će vas koštati 790 dinara.

Jedna od popularnih turističkih destinacija je i Srebrno jezero kod Velikog Gradišta, a na ovoj maršruti se sa auto-puta isključujete na naplatnoj stanici Požarevac. Za putarinu od Beograda trebaće vam 180 dinara.

Ako krenete na sever prema Paliću, putarina do isključenja pre Horgoša je 640 dinara, a ako se odlučite za salaše u Vojvodini, putarinu do Novog Sada platićete 240 dinara.

 • LUKA

  13.2.2022 #1 Author

  Bravo za deonicu Preljina-Pakovrace mnogo znaci I trebalo bi vise takvih deonica da bude

  Odgovori

 • Lolek

  13.2.2022 #2 Author

  Merio Alvirovic moze da se vozi 140km/h a da se ne plati kazna

  Odgovori

 • DANIJELA

  13.2.2022 #3 Author

  Bez obzira na tih 900 dinara, te deonice jako puno znace i svaka cast na istim.

  Odgovori

 • VERA

  13.2.2022 #4 Author

  Putarina se svuda plaća, samo da se sve deonice redpvno odražavaju a ne pre snimanja za tv.

  Odgovori

 • MARIJANA

  13.2.2022 #5 Author

  Svaka deonica je podjednako vazna.

  Odgovori

 • MARIJANA

  13.2.2022 #6 Author

  Svima nam znaci to

  Odgovori

 • GOCA BG

  13.2.2022 #7 Author

  Nije to neka svota koja remeti finansije.Bitno je da je put dobar i da se brze stigne…

  Odgovori

 • NATI29

  13.2.2022 #8 Author

  Konacno da nam se olaksa putovanje

  Odgovori

 • BIJUTI27

  13.2.2022 #9 Author

  Cena je zanemarljiv, za benefite deonice

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  14.2.2022 #10 Author

  Mnogo znači novi put i tih 900 din.nije velika cifra.

  Odgovori

 • BRANA19

  14.2.2022 #11 Author

  Znaci svima, da se malo olaksa…

  Odgovori

 • Milovan94

  15.2.2022 #12 Author

  Po mom mišljenju to je baš mali iznos. Dosta se olakšava putovanje što je najbitnije

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...