u narednih pet godina

Južna Koreja obezbeđuje finansijsku pomoć proizvođačima baterija za investicije u SAD

AutomobiliFirme u fokusuLifestyleSvet

8.4.2023 14:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Južna Koreja obezbeđuje finansijsku pomoć proizvođačima baterija za investicije u SAD Južna Koreja obezbeđuje finansijsku pomoć proizvođačima baterija za investicije u SAD
Južna Koreja je saopštila da će obezbediti sedam biliona vona (7,1 milijardu dolara) finansijske podrške svojim proizvođačima baterija koji žele da investiraju u infrastrukturu... Južna Koreja obezbeđuje finansijsku pomoć proizvođačima baterija za investicije u SAD

Južna Koreja je saopštila da će obezbediti sedam biliona vona (7,1 milijardu dolara) finansijske podrške svojim proizvođačima baterija koji žele da investiraju u infrastrukturu u Severnoj Americi u narednih pet godina, kako bi pomogla firmama da se izbore sa američkim Zakonom o smanjenju inflacije.

Podrška vlade će uključivati smanjenje kreditnih stopa i premija osiguranja za čak 20 odsto, kao i obezbeđivanje više zajmova i poreskih kredita za pogone za proizvodnju baterija i materijala korejskih firmi u regionu, saopštilo je ministarstvo industrije, preneo je Reuters.

Ministarstvo finansija SAD prošle nedelje je predstavilo stroža poreska pravila za električna vozila (EV), koja zahtevaju od proizvođača automobila da nabave određeni procenat pojedinih minerala za EV baterije iz SAD ili američkog partnera u slobodnoj trgovini, kako bi se kvalifikovali za nove američke federalne podsticaje u okviru propisanog zakona.

Prema zakonu, propisano je da se 50 odsto vrednosti komponenti baterija proizvede ili sastavi u Severnoj Americi da bi se kompanija kvalifikovalo za kredit od 3.750 dolara.

„I vlada i privrednici treba da sarađuju kako bi zajedno pronašli rešenja kako bi se efikasno nosili sa situacijama koje se brzo menjaju nakon Zakona o smanjenju inflacije“, rekao je ministar trgovine Li Čang-jang na sastanku sa glavnim proizvođačima baterija i kompanijama za materijale.

Južna Koreja je u novembru formirala savez za baterije uz podršku vlade, da bi se lakše izborila na ovom tržištu na kome dominira Kina.

Južnokorejski LG Energy Solution (LGES), Samsung SDI i SK On čine tri od pet najvećih svetskih proizvođača baterija za EV, koji zauzimaju više od četvrtine globalnog tržišta i snabdevaju kompanije poput Tesle, Volkswagena i General Motorsa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...