Trenutni vremenski uslovi ne pogoduju ovoj biljci

Kakao dostigao istorijski visoku vrednost

SvetU fokusu

24.7.2023 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kakao dostigao istorijski visoku vrednost Kakao dostigao istorijski visoku vrednost
Uživanje u čokoladi postaje sve skuplje uživanje, pre svega zbog rastuće cene kakaoa. Dok investitori pozdravljaju znake ublažavanja osnovne inflacije širom sveta, rastuća cena... Kakao dostigao istorijski visoku vrednost

Uživanje u čokoladi postaje sve skuplje uživanje, pre svega zbog rastuće cene kakaoa. Dok investitori pozdravljaju znake ublažavanja osnovne inflacije širom sveta, rastuća cena kakaoa ima primetne globalne implikacije na proizvođače hrane i slatkiša i maloprodajnu industriju, piše Business Times.

Cene za referentni kakao ugovor na ICE berzi u Njujorku porasle su na 3.438 dolara po metričkoj toni 20. jula 2023. godine, što je najviše od sredine marta 2011. godine. Porast cene od skoro 31,46 odsto u poslednjih godinu dana i istorijska cena od 3.500 dolara po metričkoj toni je samo početak i očekuje se da će cena ove sirovine dostići čak 3.900 do 4.000 dolara.

Kakao je najtraženija poljoprivredna roba u 2023. godini i na vrhu je top-lista sa više od 30 odsto rasta cene u odnosu na prošlu godinu zbog neobičnog pada žetve u ključnim proizvodnim regionima.

Uzgoj kakaoa je prvenstveno koncentrisan u zapadnoj Africi i Latinskoj Americi, uključujući Obalu Slonovače, Ganu, Kamerun i Nigeriju. Obala Slonovače i Gana navodno izvoze 60 odsto globalnih zaliha kakaoa proizvođačima čokolade širom sveta.

Foto: Pixabay.com

Nekoliko plantaža u regionima Obale Slonovače poplavile su obilne kiše između 15. maja i 10. jula. Promenljivi vremenski obrasci El Ninja već su negativno uticali na žetvu sredinom godine, nanoseći veliku štetu plantažama. Iako niko ne može da predvidi koliko će El Ninjo biti jak, očekuje se da će njegova turbulencija doneti obilne kiše ključnim proizvodnim regionima tokom cele godine.

Prema izveštaju agencije Reuters, Obala Slonovače, nacija čija se većina izvoznih prihoda u velikoj meri oslanja na kakao, prestala je da prodaje ugovore o izvozu kakaoa za sezonu 2023/2024. Suspenzija je bila značajan udarac ne samo velikim trgovačkim kućama kao što su Cargill i Olam, već i proizvođačima čokolade kao što su Hershey i Nestle. Čak i ako se izvoz nastavi, očekuje se da će proizvodnja biti znatno niža.  

Nalazimo se u godini El Ninja. Pad u snabdevanju od dva najveća svetska proizvođača, prema procenama Međunarodne organizacije za kakao, iznosi 142.000 tona. Sve veći izazovi sa kojima se suočava industrija kakaoa uključuju i smeđu trulež ili bolest crne mahune, gljivičnu bolest koja napada mahune i drveće. Bolest je počela je da se širi na farmama u Obali Slonovače kao rezultat produženih vlažnih uslova.

Trenutna cena kakao ugovora deluje stabilno, iako je daleko iznad proseka, ipak smatra se da postoji tendencija da cena bude još viša. Investitorima se savetuje da za sada slede strategiju kupovine u trenucima kada cena kakaoa bude beležila trenutne padove.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...