"čokolada ne dozvoljava greške", poručuju bečki proizvođači

Trogodišnje studiranje za majstora čokolatijera u Austriji

EULifestyleVestiZanimljivosti

8.4.2022 18:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 19

Trogodišnje studiranje za majstora čokolatijera u Austriji Trogodišnje studiranje za majstora čokolatijera u Austriji
U Austriji je objavljen i stupio na snagu pravilnik o školovanju čokolatijera. Radna grupa zadužena za pripremu programa je godinu i po dana intenzivno... Trogodišnje studiranje za majstora čokolatijera u Austriji

U Austriji je objavljen i stupio na snagu pravilnik o školovanju čokolatijera. Radna grupa zadužena za pripremu programa je godinu i po dana intenzivno radila na sadržaju programa za trogodišnje školovanje. 

Težište školovanja će biti na novim metodama obrade čokolade od zrna do table, oblastima modernih specijalizovanih uređaja, digitalizacije, kreativnosti, pakovanja i marketinga.

Budući majstori za čokoladu će imati priliku da nauče više o sirovinama, proizvodnji, lancu snabdevanja, prehrambenoj tehnologiji i nutricionizmu. Upoznaće se u potpunosti sa procesom izrade poluproizvoda kao što su marcipan, nugat i drugo. Kreiranje, degustacija i analiza čokoladnih i konditorskih proizvoda će takođe biti sastavni deo školovanja. 

„Nova obuka za čokolatijera garantuje privlačne poslovne mogućnosti. Zahvaljujući atraktivnom predstavljanju profila već imamo znatno veći priliv mladih. Posebno se zahvaljujem bečkim preduzećima koja učestvuju u obuci“, izjavila je Marija Smodiks-Nojman (Maria Smodics-Neumann), rukovodilac zanatskog sektora u Privrednoj komori Beča.

„Mladi čokolatijer pored strasti mora posedovati veliku dozu veštine. Čokolada za razliku od drugih masa ne dozvoljava greške“, objašnjava Verner Majsinger (Werner Mesinger) iz bečkog preduzeća Xocolat koje je primilo prvog budućeg majstora na obuku.

  • ZVE84

    8.4.2022 #1 Author

    Kolika je zarada majstora?

    Odgovori

    • VILENJAK

      10.4.2022 #2 Author

      Što? Ti bi da se prijaviš? Nije to posao za tebe i mene… 🤣

      Odgovori

  • GAGA

    8.4.2022 #3 Author

    Meni ovo vise lici na zanat, a ne na akademsko obrazovanje. Svasta se danas naziva studijama

    Odgovori

  • kaćica

    9.4.2022 #4 Author

    Zaista je divno cuti kako ovakve zemlje ulazu u svoje ljude.

    Odgovori

  • Bella

    9.4.2022 #5 Author

    Jao divno, nikad nisam cula za ovo zanimanje . Mogla bih da se prijavim.

    Odgovori

  • SRDJAN

    9.4.2022 #6 Author

    Ozbiljna obuka nema sta.

    Odgovori

  • SNEZANA

    9.4.2022 #7 Author

    Nikad do sada nisam cula za ovo zanimanje.

    Odgovori

  • Milovan94

    10.4.2022 #8 Author

    Voleo bi da radim ovo.

    Odgovori

  • MAJALG

    10.4.2022 #9 Author

    Ljudi rade planski, svesni su da zele da zadrze kvalitet svojih proizvoda, a to ce uciniti samo ako imaju kvalitetan kadar.

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    10.4.2022 #10 Author

    Treba biti placeno ….pravu i dobru cokoladu ne moze svako da napravi

    Odgovori

  • VILENJAK

    10.4.2022 #11 Author

    U ovom poslu bih definitivno propala. Sve sama pojela. 😄

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.4.2022 #12 Author

    Fantasticno…

    Odgovori

  • LUKA

    10.4.2022 #13 Author

    Odlicno zanimanje bas zvuci primamljivi

    Odgovori

  • VANJA

    10.4.2022 #14 Author

    Zanimljivo! Dobro zvuči.

    Odgovori

  • Lelica

    11.4.2022 #15 Author

    Jako interesantno zanimanje.

    Odgovori

  • TINA

    12.4.2022 #16 Author

    Upravo tako

    Odgovori

  • BOJANA

    12.4.2022 #17 Author

    To su slatke studije. Intetesantno.

    Odgovori

  • DEKSI

    15.4.2022 #18 Author

    Zanimljivo svakako, nisam znala da toliko ulažu u to.

    Odgovori

  • FRUIT04

    17.4.2022 #19 Author

    Zanimljivo, e to je pravo zanimanje. Radis, jedes I uzivas

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...