Lindt nakon Mađarske i Bugarske širi svoje poslovanje

Prva prodavnica čuvene švajcarske čokolade u Srbiji

Firme u fokusuPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

10.1.2022 18:32 Autor: Julijana Vincan 1

Prva prodavnica čuvene švajcarske čokolade u Srbiji Prva prodavnica čuvene švajcarske čokolade u Srbiji
U centru Beograda otvorena je prva prodavnica švajcarskog proizvođača čokolade Lindt & Sprüngli, koja je time i Srbiju stavila na kartu maloprodajne mreže. Naime,... Prva prodavnica čuvene švajcarske čokolade u Srbiji

U centru Beograda otvorena je prva prodavnica švajcarskog proizvođača čokolade Lindt & Sprüngli, koja je time i Srbiju stavila na kartu maloprodajne mreže.

Naime, prva specijalizovana Lindt prodavnica otvorena je u Kolarčevoj ulici i nalazi se u vlasništvu kompanije Inkofoods, koja je osnovana u septembru prošle godine. Iza nje stoje kompanije Benlian Foods iz Srbije i Inkofoods OOD iz Bugarske, koja ima dugogodišnje iskustvo sa najpoznatijim svetskim proizvođačima slatkih programa, saznaje portal Retail Serbia.

Švajcarska kompanija je svoju priču započela 1845. godine otvaranjem poslastičarnice u centru Ciriha. Retail divizija Lindt & Sprüngli osnovana je 2009. godine, i sa više od 400 maloprodajnih objekata, ostvaruje promet veći od 500 miliona franaka (oko 478 miliona evra). U našem regionu Lindt Store nalazi se i u Mađarskoj i Bugarskoj.

Specijalizovan za poslastičarstvo i proizvodnju čokolade, Lindt & Sprüngli takođe poseduje i lanac brendiranih prodavnica i kafića, više od 410 širom sveta. Neto prihod u 2020. godini iznosio je 320,1 milion švajcarskih franaka (oko 305,9 miliona evra). Takođe, kompanija ima svoje fabrike u Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Austriji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Prošle godine, tržišna vrednost kompanije bila je 17,7 milijardi evra, a cena jedne njene deonice 78.000 evra, piše Klix.ba.

Prema podacima Privredne komore Srbije, više od 240 kompanija u Srbiji svoj rad bazira na konceptu franšiza, a 65 odsto njih su inostrani brendovi.

U Srbiji postoji velika razlika između broja firmi koje daju i primaju franšize, odnosno domaćih i inostranih franšiza. U Francuskoj, Italiji, Španiji, Engleskoj i Nemačkoj ovaj odnos je čak i do 80 odsto u korist domaćih franšiza, dok je u većini zemalja izjednačen.

Svest o prednostima i mogućnostima franšizinga raste u Srbiji proteklih godina i najviše je zastupljen u sektoru usluga i prehrambenih proizvoda.

DOO BENLIAN FOODS NIŠ

BULEVAR SV.CARA KONSTANTINA 82, 18000 Niš (Medijana), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
6.355.440,80 (2020)
Broj zaposlenih:
135 (2020)
  • kaćica

    9.4.2022 #1 Author

    Obozavam Svajcarsku cokoladu,a opet je kod njih jeftinija nego kod nas.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...