NBA finale u brojkama

Kari je konačno MVP finala, posle osvojene četvrte titule NBA lige

LifestyleSvetU fokusuZanimljivosti

18.6.2022 17:15 Autor: Marko Miladinović 7

Kari je konačno MVP finala, posle osvojene četvrte titule NBA lige Kari je konačno MVP finala, posle osvojene četvrte titule NBA lige
Ovogodišnja finalna serija NBA lige prenošena je u 214 država i teritorija na 60 različitih jezika. U pitanju je bio 75. po redu šampionat... Kari je konačno MVP finala, posle osvojene četvrte titule NBA lige

Ovogodišnja finalna serija NBA lige prenošena je u 214 država i teritorija na 60 različitih jezika. U pitanju je bio 75. po redu šampionat najjače svetske košarkaške lige.

Pobedom od 103:90 u šestoj utakmici finalne serije, u meču sa iznenađujuće malo uzbuđenja, ekipa Golden State Warriorsa osvojila je svoju četvrtu titulu u poslednjih osam godina.

Tim veterana predvođen superzvezdom Stefom Karijem (Stephen Curry) konačno je bio kompletan ove godine, posle dve sezone kuburenja s povredama. Ukoliko zdravstvena situacija nastavi da bude povoljna i naredne godine će popularni GSW biti glavni favorit za osvajanje titule.

S druge strane, ekipa Boston Celticsa može da nađe utehu u činjenici da je relativno brzo dostigla vrhunac, uprkos mladim igračima, i da je na pragu da postane nova košarkaška dinastija u godinama pred nama. Ali za to im, ipak, nedostaje titula prvaka.

Sa prosekom od 27,4 poena i sjajnim prosekom šuta od 39,7 odsto za tri poena, Kari je novi MVP finala, tj. čitavog plej-of doigravanja u NBA ligi. Čuvenom košarkašu koji je napunio 34 godine to je tek prva titula MVP finala, pored dva naziva najboljeg igrača u ligaškom delu prvenstva, po čemu je izjednačen s našim Nikolom Jokićem.

Kari za sada još uvek ima najvredniji ugovor u NBA, vredan 215 miliona dolara za četiri godine, ne računajući bonuse od sponzora. Veoma verovatno će ga na toj poziciji smeniti upravo Jokić kada bude potpisao svoj novi ugovor s ekipom Denver Nuggetsa već ovog leta.

Foto: Pixabay.com

Svi eventualni kritičari NBA lige moraju uzeti u obzir da put do titule nije nimalo lak, imajući u vidu da su Kari i ekipa morali da odigraju ukupno 104 utakmice kako bi prvi prošli kroz cilj – 82 u regularnom delu plus još 22 meča u plejofu. Međutim, igrači Bostona odigrali su više mečeva, jer su njihove pojedinačne plejof serije duže trajale – ukupno 106 utakmica.

Svi mečevi odigrani su u rasponu devet meseci, tako da je u proseku bilo po nešto više od 2,5 dana odmora između utakmica. U pitanju je gladijatorski ritam, pogotovu ako se uračunaju noćni letovi na gostovanja.

Šta je sledeće u kalendaru NBA? Nedelju dana posle odigravanja poslednje utakmice velikog finala biće održan draft nove generacije mladih košarkaša, gde će po pravilu najbolje pozicije imati najgore plasirani timovi iz prošle sezone, mada može da dođe do “tumbanja” u međusobnoj trgovini i razmeni pozicija za neke iskusnije košarkaše.

Sledeće sezone će novoproglašeni prvaci GSW verovatno napraviti veoma malo izmena u svom dobitničkom timu. Slično se očekuje i za vicešampiona iz Bostona.

Veliko je pitanje šta će učiniti Jokićevi Nuggetsi, čiji je vlasnik javno objavio da su naredne dve-tri godine “sve ili ništa” u napadu na titulu, dok sigurno skrštenih ruku neće sedeti ni LA Lakersi Lebrona Džejmsa (Lebron James), dok pojačanje očekuje veoma opasni Dallas Mavericks sa Lukom Dončićem ili Milwaukee Bucks, koji je prošle godine bio šampion.

U svakom slučaju, očekuje nas veoma uzbudljivo leto po pitanju razmene i trgovine igrača, a potom naredna sezona sa nekoliko jasnih pretendenata za osvajanje šampionata.

  • SRDJAN

    18.6.2022 #1 Author

    Tesko da Jokic moze do titule sa Denverom al izgleda da moze do najveceg ugovora u ligi i da pretekne Karija.

    Odgovori

  • Milovan94

    19.6.2022 #2 Author

    Videćemo šta će biti.

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    19.6.2022 #3 Author

    Lepo…

    Odgovori

  • Anonimni

    19.6.2022 #4 Author

    Svaka čast, nije bilo lako.

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.6.2022 #5 Author

    Bice uzbudljivo…

    Odgovori

  • Dragana

    20.6.2022 #6 Author

    Cekamo rezultat

    Odgovori

  • MAJALG

    21.6.2022 #7 Author

    Zasluzio je vrvt i pre ali nikada nije kasno, covek je napravio dinastiju i sa cetvrtom titulom postaje jedan od najvecih koji je igrao ovu igru.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...