uprkos medijskim zabranama i tenzijama između američke i kineske vlade

Vlasnici NBA lige i timova prihoduju milijarde dolara u Kini

NovacSvetU fokusuVesti

20.5.2022 09:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Vlasnici NBA lige i timova prihoduju milijarde dolara u Kini Vlasnici NBA lige i timova prihoduju milijarde dolara u Kini
U punom jeku aktuelnog plej-ofa NBA lige, prenosi njenih utakmica vratili su se na kinesku državnu televiziju posle trogodišnje zabrane. Tokom te medijske blokade... Vlasnici NBA lige i timova prihoduju milijarde dolara u Kini

U punom jeku aktuelnog plej-ofa NBA lige, prenosi njenih utakmica vratili su se na kinesku državnu televiziju posle trogodišnje zabrane.

Tokom te medijske blokade od strane američkih vlasnika prava, članovi borda vlasnika NBA lige i njenih timova uglavnom su ostali nemi, čak i dok je liga radila iza kulisa na popravljanju prekinutog odnosa koji ju je koštao stotine miliona dolara i razotkrivao složenost poslovanja sa kineskim režimom.

Vrednost NBA Kina je procenjena na približno pet milijardi dolara, gde NBA poseduje 90 odsto tog zasebnog entiteta, ESPN ima pet odsto udela, a nekoliko banaka pod državnom kontrolom kolektivno poseduje ostatak. To znači da samo od legalne podružnice u Kini svaki od 30 NBA timova dobija oko 150 miliona dolara.

Kako piše ESPN, pored pet milijardi dolara koje njihovi timovi dobijaju od plasiranja NBA u Kini, mnogi vlasnici timova u njoj takođe imaju značajne poslovne udele. ESPN je ispitao investicije 40 glavnih vlasnika lige i timova i otkrio da oni zajedno imaju više od 10 milijardi dolara investiranih u Kini – uključujući jednog vlasnika čija kompanija ima zajedničko preduzeće sa entitetom koji je ranije sankcionisala američka vlada. 

Bezbrojne veze vlasnika NBA sa drugom po veličini svetskom ekonomijom čine njihovo poslovanje ranjivim ako dođu na pogrešnu stranu kineske vlade ili tamošnje javnosti, navodi se u analizi.

NBA je odbila zahteve za intervjuisanjem komesara Adama Silvera ili njegovog zamenika u vezi sa ovom temom. U saopštenju, portparol NBA Majk Bas (Mike Bass) je rekao da liga „veruje da je izvoz medijskih prava u više od 200 zemalja i teritorija širom sveta, uključujući Kinu, u skladu sa našom misijom da inspirišemo i povezujemo ljude svuda putem moći košarke“.

Za ovo istraživanje, ESPN je naručio analizu Strategy Risks, njujorške firme koja kvantifikuje korporativnu izloženost u Kini. Nalazi pokazuju da su vlasnici NBA lige izloženi na dva načina. Prvo, NBA Kina je toliko narasla da značajno doprinosi vrednosti svakog tima. I, drugo, iako je daleko najveća pojedinačna izloženost vlasnika tima Brooklyn Netsa Džoa Caija (Joe Tsai), mnogi drugi vlasnici takođe imaju značajne finansijske interese u Kini preko svojih drugih kompanija.

  • kaćica

    21.5.2022 #1 Author

    Previse zaradjuju NBA igraci igrali ili ne igrali u Kini.

    Odgovori

  • MAJALG

    21.5.2022 #2 Author

    Samo koriste trziste koje imao novca, sasvim legitimno i ocekivano.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.5.2022 #4 Author

    Zbog finansijskog ineresa u Kini…

    Odgovori

  • Milovan94

    22.5.2022 #7 Author

    Blago njima. Ne znam šta će sa tolikim prihodima.

    Odgovori

  • IVAN

    22.5.2022 #8 Author

    NBA je mnogo popularna u Kini.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...