suprotstavljanje ranijoj ponudi investicionog fonda CVC iz Luksemburga

Real Madrid i Barcelona imaju svoj predlog za finansiranje La Lige

InvesticijeNovacVesti

3.12.2021 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Real Madrid i Barcelona imaju svoj predlog za finansiranje La Lige Real Madrid i Barcelona imaju svoj predlog za finansiranje La Lige
Španski fudbalski klubovi Real Madrid i Barcelona obelodanili su kontra-ponudu kako bi osujetili ubrizgavanje dve milijarde evra privatnog kapitala investitorske grupe CVC u nacionalnu... Real Madrid i Barcelona imaju svoj predlog za finansiranje La Lige

Španski fudbalski klubovi Real Madrid i Barcelona obelodanili su kontra-ponudu kako bi osujetili ubrizgavanje dve milijarde evra privatnog kapitala investitorske grupe CVC u nacionalnu ligu španski fudbal, za koju tvrde da je ekonomski superiornija.

Dva najuspešnija španska kluba, zajedno sa Atletic Bilbaom, pisali su čelnicima 39 drugih timova u prvoj i drugoj ligi španskog fudbala, pozivajući ih da odbace CVC ugovor i podrže njihovu alternativu, piše Financial Times.

Ovaj potez pobunjeničkih klubova vrši pritisak na La Ligu, koja vodi obe takmičarske divizije, uoči kritičnog glasanja o sporazumu sa investicionim fondom CVC čije sedište je u Luksemburgu.

Intervencija označava najnoviji okršaj između La Lige i njena dva najveća kluba, koji su i dalje posvećeni pokušajima da pokrenu odmetnutu Superligu sa elitnim timovima širom Evrope.

Takođe naglašava suprotne vizije španskog fudbala, dok pokušava da se oporavi od finansijske devastacije izazvane pandemijom i takmiči se sa engleskom Premier League, najvećom po prihodu u Evropi.

Kao odgovor, La Liga je alternativno finansiranje nazvala „hipotetičkim“ i označila ga kao „improvizovani predlog.

Španska liga je takođe ponovila da je CVC ugovor prevazišao neophodni iznos za finansiranje  klubova i ukazala na istoriju ulaganja u sport i povećanje prihoda u sektoru privatnog kapitala.

Foto: Wikimedia Commons

Prema novom predlogu, bio bi dtvoren fond za posebne namene koji bi podigao dve milijarde evra po ceni otplate od 2,5 do tri odsto godišnje tokom 25 godina. Prihodi timova učesnika pokrivali bi njegove kamate i troškove amortizacije. Plan ne uključuje odustajanje od vlasničkog udela u ligi ili njene imovine.

Pod nazivom Održivi projekat, Real i Barcelona tvrde da bi ovakav finansijski mehanizam koštao manje od CVC alternative, potencijalno štedeći više od 12 milijardi evra za klubove.

Bank of America, JPMorgan i HSBC rade sa tri kluba na finansiranju, rekli su insajderi za FT.

Alternativni predlog dolazi dan nakon što je izvršni komitet La Lige ratifikovao svoju podršku CVC sporazumu, poznatom kao Projekat Boost, pre zvaničnog predstavljanja sporazuma ostatku lige i očekivanog odobrenja 10. decembra.

U okviru ovog predloga, koji La Ligu vrednuje na otprilike 24 milijarde evra, CVC bi obezbedio dve milijarde evra za pozajmljivanje klubovima uz nultu kamatu. I Real i Barselona su, međutim, izrazili zabrinutost u vezi sa strukturom i ekonomijom ovog ugovora, prema kojem bi CVC stekao udeo u prihodima od emitovanja lige u narednih 50 godina.

Protivljenje CVC dogovoru primoralo je La Ligu da izmeni prvobitni predlog, izbacivši tri kluba iz sporazuma.

Real i Barcelona su se više puta sukobljavali sa La Ligom. Oba su bila među 12 evropskih klubova koji su u aprilu pokušali da osnuju Evropsku Superligu, da bi je srušili navijači, političari i postojeće fudbalske vlasti.

Havijer Tebas (Javier Tebas), predsednik La Lige, protivio se Superligi i upozorio je da taj koncept još nije dovoljno razrađen. Takođe je predsedavao sprovođenjem finansijskih propisa u španskoj ligi koji su doveli do toga da Barcelona dozvoli svojoj zvezdi Lionelu Mesiju (Lionel Messi) da ode u Paris Saint Germain.

La Liga je optužila Real da svoje interese stavlja iznad interesa španskog fudbala. Jedna osoba bliska La Ligi upozorila je da bi predlog finansiranja mogao da odvrati pažnju od Realove kontinuirane podrške Superligi.

Prihodi klubova iz La lige pali su za osam odsto na 3,1 milijardu evra u sezoni 2019-20, prema konsultantskoj kući Deloitte, zaostajući za nemačkom Bundesligom sa 3,2 milijarde evra. Obe su imale manje prihoda od Premier League, koja je ostvarila 5,1 milijardu evra u istom periodu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...