Geopoliotička pitanja razlog nepostizanja sporazuma

Kina demantuje izveštaje da je opstruirala diskusije o klimi G20

LifestyleSvet

2.8.2023 10:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina demantuje izveštaje da je opstruirala diskusije o klimi G20 Kina demantuje izveštaje da je opstruirala diskusije o klimi G20
Izveštaji da je Kina opstruirala diskusije o rešavanju klimatskih promena na sastancima Grupe 20 (G20) prošle nedelje u Indiji su „potpuno nedosledni sa činjenicama“,... Kina demantuje izveštaje da je opstruirala diskusije o klimi G20

Izveštaji da je Kina opstruirala diskusije o rešavanju klimatskih promena na sastancima Grupe 20 (G20) prošle nedelje u Indiji su „potpuno nedosledni sa činjenicama“, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Nakon trodnevnih diskusija o pitanjima kao što su smanjenje emisije štetnih gasova i upotreba fosilnih goriva, kao i finansiranje klime za podršku siromašnijim zemljama, grupa velikih nacija nije izdala zajedničko saopštenje ili ispunila bilo kakva nova obećanja, prenosi Reuters.

Grupa je u izjavi nakon razgovora priznala da su mere za rešavanje klimatskih promena „nedovoljne“.

Članovi evropske delegacije rekli su da su da su Kina i naftom bogata Saudijska Arabija odustale od preuzimanja obaveza na sastancima, ali je Kina takve navode odbacila.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je u saopštenju navelo da „žali“ zbog nepostizanja sporazuma na sastancima, što je uzrokovano „geopolitičkim pitanjima“ koje su druge zemlje pokrenule „bez razloga“.

Kina, na koju otpada više od polovine globalne proizvodnje uglja, ogorčena je na pozive da učini više na smanjenju gasova staklene bašte, rekavši da su njene istorijske emisije i emisije CO2 po glavi stanovnika i dalje niže od onih u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da G20 treba da izgradi politički konsenzus među članicama i da „u potpunosti poštuje različite faze razvoja i nacionalne uslove zemalja“.

Delovi Kine, uključujući njenu prestonicu, ove nedelje su bili pogođeni najjačom kišom u poslednjih 140 godina, saopštila je Pekinška meteorološka služba. Ekstremne vremenske prilike, koje se dešavaju u celom svetu, izazivaju strahove od brzine globalnog zagrevanja.

Kina je obećala da će svoje emisije štetnih gasova regulisati pre kraja decenije i postati neutralna do 2060. godine.

Ali uprkos izgradnji rekordnih nivoa novih kapaciteta čiste energije, potrošnja fosilnih goriva je nastavila da raste, bez planova za smanjenje upotrebe uglja do 2026. godine.

Američki izaslanik za klimu Džon Keri (John Kerry) posetio je Peking prošlog meseca u pokušaju da povrati poverenje između dve strane i napravi zamah za klimatske pregovore COP28 u Dubaiju, koji treba da se održe krajem godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...