Potenciranje saradnje u klimatskim promenama i zelenoj energetici

Kina spremna da ponovo pokrene trgovinsku razmenu sa Australijom

AnalizaSvetU fokusu

7.2.2023 12:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina spremna da ponovo pokrene trgovinsku razmenu sa Australijom Kina spremna da ponovo pokrene trgovinsku razmenu sa Australijom
Kina je spremna da ponovo pokrene mehanizam ekonomske i trgovinske razmene sa Australijom, izjavio je ministar trgovine Vang Ventao. Tokom razgovora putem video veze... Kina spremna da ponovo pokrene trgovinsku razmenu sa Australijom

Kina je spremna da ponovo pokrene mehanizam ekonomske i trgovinske razmene sa Australijom, izjavio je ministar trgovine Vang Ventao.

Tokom razgovora putem video veze sa australijskim ministrom trgovine Donom Farelom (Don Farrell), Vang je u rekao da je Kina takođe spremna da proširi saradnju u oblastima u razvoju, kao što su klimatske promene i nova energija, kao i da promoviše visokokvalitetan razvoj bilateralnih ekonomskih i trgovinskih odnosa, prenela je Beta pozivajući se na agenciju Sinhua.

Kina i Australija su jedna drugoj važan ekonomski i trgovinski partner sa visoko komplementarnim ekonomskim strukturama i obostrano korisnom bilateralnom ekonomskom i trgovinskom saradnjom od koje koristi imaju obe strane, rekao je Vang.

On je dodao da se bilateralni trgovinsko-ekonomski odnosi nalaze pred važnim prozorom mogućnosti i da bi dve strane trebalo da ulože zajedničke napore da unesu više pozitivnih faktora u svoju ekonomsku i trgovinsku saradnju.

Dvadeseti nacionalni kongres Komunističke partije Kine naglasio je da će se Kina nepokolebljivo otvarati ka spoljašnjem svetu, a otvorena Kina koja je u razvoju doneće i više mogućnosti Australiji i drugim zemljama, rekao je Vang.

On se nada da će Australija raditi sa Kinom na jačanju komunikacije i koordinacije u ekonomskim i trgovinskim oblastima i tražiti obostrano korisna rešenja za pitanja koja izazivaju zabrinutost.

Kina pomno prati pooštreno bezbednosno razmatranje investicija i operacija kineskih kompanija u Australiji i nada se da Australija može na odgovarajući način da reši relevantne slučajeve i da obezbedi pošteno, otvoreno i ravnopravno poslovno okruženje za kineske kompanije, dodao je Vang.

Farel je istakao da je Kina najveći trgovinski partner Australije i značajan izvor investicija, dodajući da su trgovina i investicije kamen temeljac bilateralnih odnosa.

On je rekao da Australija pozdravlja visokokvalitetne investicije iz Kine i drugih zemalja i da se raduje daljem širenju saradnje sa Kinom u oblastima kao što su klimatske promene i obnovljiva energija.

Farel je rekao da Australija i Kina podržavaju multilateralni trgovinski sistem zasnovan na pravilima i da je Australija spremna da radi sa Kinom na jačanju međusobnog poverenja i rešavanju razlika kroz iskren dijalog u korist dva naroda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...