Godišnji rast potrošačkih cena potpomognut višim cenama hrane

Inflacija u Australiji najviša od 1990. godine

SvetVesti

25.1.2023 12:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Inflacija u Australiji najviša od 1990. godine Inflacija u Australiji najviša od 1990. godine
Inflacija u Australiji porasla je na novi 32-godišnji najviši nivo od 7,8 odsto u poslednjem tromesečju prošle fiskalne godine, rastući najbržim tempom od marta... Inflacija u Australiji najviša od 1990. godine

Inflacija u Australiji porasla je na novi 32-godišnji najviši nivo od 7,8 odsto u poslednjem tromesečju prošle fiskalne godine, rastući najbržim tempom od marta 1990. godine.

Godišnji rast potrošačkih cena potpomognut je višim cenama hrane, goriva za automobile i nove stambene izgradnje, pokazuju podaci Australijskog ureda za statistiku.

Najviše su porasli troškovi vezani uz domaća i strana putovanja, koji su dostigli 13,3 odsto, odnosno 7,6 procenata, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Ekonomisti su predviđali da će indeks potrošačkih cena u kvartalu porasti 7,5 odsto, što je manje od prognoze Reserve Bank of Australia od osam odsto. Cene robe porasle su 9,5 odsto, a troškovi usluga 5,5 odsto, najviše od 2008. godine.

Skraćena srednja godišnja inflacija, očitavanje koje isključuje velika povećanja i padove cena, porasla je na 6,9 odsto, što je najviše otkako je vlada počela objavljivati te podatke 2003. godine.

Deonice banaka uvrštenih u Australiju izbrisale su ranije dobitke nakon objave izveštaja, uključujući Commonwealth Bank of Australia, Westpac Banking Groupi National Australia Bank bile su u blagom minusu zbog smanjenih nada da će centralna banka zaustaviti povećanje stopa kako bi ukrotila inflaciju.

Australijski dolar porastao je 0,51 odsto i zadnji put se trgovao po 0,7082 u odnosu na američki.

  • Jovana24

    25.1.2023 #1 Author

    Sigurno je mnogo veca, ali gde nije takva situacija…

    Odgovori

  • Tina

    29.1.2023 #2 Author

    Kod nas je jos veca inflacija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...