intervencije protiv "ratnog" profita

Ministar poručio energetskim kompanijama u Australiji da budu razumne

Firme u fokusuSvetU fokusu

10.12.2022 14:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Ministar poručio energetskim kompanijama u Australiji da budu razumne Ministar poručio energetskim kompanijama u Australiji da budu razumne
Australijski ministar energetike Kris Boven (Chris Bowen) rekao je da ne očekuje da će svaka kompanija za ugalj i gas pozdraviti ograničenja cena, ali... Ministar poručio energetskim kompanijama u Australiji da budu razumne

Australijski ministar energetike Kris Boven (Chris Bowen) rekao je da ne očekuje da će svaka kompanija za ugalj i gas pozdraviti ograničenja cena, ali je to neophodna intervencija u nacionalnom interesu da bi se potrošači zaštitili od poskupljenja energenata i „ratnih“ cena.

Premijer ove zemlje Entoni Albaneze (Anthony Albanese) najavio je gornju granicu domaćih cena energije u okviru paketa koji ima za cilj da ublaži pritiske na troškove života izazvane rastućim svetskim cenama roba. Ovi potezi bi mogli da naruše poverenje investitora i smanje buduće snabdevanje, navelo je u odgovoru Australijsko udruženje za proizvodnju i istraživanje nafte, prenosi Bloomberg.

Ministar energetike je oštar u svojim stavovima i ne dozvoljava bilo kakav „ratni profit“ da bi privreda funkcionisala. On je rekao da kompanije moraju „da budu malo razumne u pogledu profita koji želite da ostvarite od australijskog naroda“.

Budžet laburističke vlade levog centra u oktobru je predvideo da će cene energije porasti u narednim mesecima, pošto se veći globalni troškovi robe odražavaju na domaćem tržištu, a takođe i poskupljuju proizvodnju električne energije.

„Suočili smo se sa povećanjem cena gasa od 36 odsto za sledeću godinu, što nije prihvatljivo“, rekao je Boven, i dodao je da veruje u intervenciju vlade kako se situacija ne bi još više zakomplikovala.

Povećanja cena se ne odnose na nove gasne instalacije, niti na izvoz, tako da ako kompanije „žele da zarade od izvoza, to je u redu“, rekao je on i dodao da je Australijanci ne bi trebalo da plaćaju gas po višoj ceni koji se proizvodi u toj zemlji.

  • Dea

    10.12.2022 #1 Author

    Nema razumu vise mesta ovde odavno,sad se samo grabi, ko prezivi i ugrabi ide dalje

    Odgovori

  • MAJA

    11.12.2022 #3 Author

    Ki pre devojci njemu devojka, nema razuma tu

    Odgovori

  • MARKO7

    11.12.2022 #5 Author

    Pa to se samo grabi i ne staje se

    Odgovori

  • TATJANA

    11.12.2022 #6 Author

    Izgleda da ih niko i ne pita koliko će da plate

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.12.2022 #7 Author

    Daleko je ovo od bilo kakvog razuma…

    Odgovori

  • Milovan94

    11.12.2022 #8 Author

    Samo razum i može da pomogne u ovakvim situacijama

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    11.12.2022 #9 Author

    Velike igre oko celokupne situacije, videćemo
    epilog svega uskoro.

    Odgovori

  • Gaga45

    12.12.2022 #10 Author

    Posto nista vise ne moze da pomogne ocigledno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...