Trezor i RBA prognoziraju pik inflacije neznatno ispod osam odsto

Australija suočena sa deficitom i nagomilanim dugom

BankeSvetVesti

25.10.2022 13:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Australija suočena sa deficitom i nagomilanim dugom Australija suočena sa deficitom i nagomilanim dugom
Australija se suočava sa deficitom i nagomilanim dugom i pored toga što je njen ministar finansija Džim Čalmers (Jim Chalmers) uspeo da štednjom zadrži... Australija suočena sa deficitom i nagomilanim dugom

Australija se suočava sa deficitom i nagomilanim dugom i pored toga što je njen ministar finansija Džim Čalmers (Jim Chalmers) uspeo da štednjom zadrži troškove iz budžeta na nižem nivou i izbegne dalji rast infalcije.

Budžetski deficit će se proširiti sa 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u toku ove fiskalne godine na dva odsto BDP-a u periodu 2024-2025, pokazuju podaci državnog trezora. 

Čalmers pokušava da formira fiskalni kredibilitet laburističke vlade trudeći se da njegov budžet ne podstiče dalji rast kamatnih stopa. Takav pristup suprotan je potezu bivše britanske administracije da kreira mini-budžet za neosnovana smanjenja poreza koji je doveo do haosa na tržištu, piše Bloomberg.

Novi troškovi budžeta uglavnom su povezani sa realizacijom predizbornih obećanja – od produženog porodiljskog odsustva za očeve do povećanih podsticaja za brigu o deci i finansiranje projekata za proizvodnju čiste energije. Sve to je bilo nadoknađeno sa 28,5 milijardi dolara ušteđevine i dodatnim prihodima prikupljenim u toku četiri godine.

Čalmers prognozira da će se u ovoj fiskalnoj godini rast plata ubrzati do 3,75 odsto, te da će u 2024. nadmašiti inflaciju. Time bi se ispunilo ključno predizborno obećanje Australijske laburističke partije da se nastavi rast realnih plata.

I pored toga što je 90 odsto prihoda od dobara vraćeno u državni budžet, vlada i dalje predviđa rast neto duga za 23 odsto BDP-a u toku ove godine i 28,5 odsto u periodu 2025-2026. To delimično odražava rast prinosa na globalne državne obveznice.  

Nivoi australijskog deficita i duga su još uvek značajno ispred ostalih članica Grupe 20. Prognozira se da će se njihovi prosečni budžetski deficiti održavati iznad tri odsto BDP-a do 2026, a da će državni dug u 2023. biti oko 77 odsto.

Guverner Filip Lou (Philip Lowe) signalizirao je da predstoje dalja povećanja nakon podizanja kamatne stope sa 0,1 odsto, koliko je bila u maju, na 2,6 odsto u oktobru, s namerom da se inflacija vrati na ciljani nivo između dva i tri odsto.

Očekuje se da će podaci koji će biti objavljeni sredinom ove nedelje pokazati da su potrošačke cene dostigle sedam odsto u drugom kvartalu. Trezor i Banka rezervi Australije (RBA) prognoziraju da će kasnije u toku ove godine inflacija dostići pik neznatno ispod osam odsto. 

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...