Možda će biti potrebno da zemlje članice OPEC+ revidiraju svoju proizvodnu politiku

IEA upozorava zemlje proizvođače nafte na povećanje proizvodnje u Kini

SvetVesti

7.2.2023 09:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

IEA upozorava zemlje proizvođače nafte na povećanje proizvodnje u Kini IEA upozorava zemlje proizvođače nafte na povećanje proizvodnje u Kini
Proizvođači nafte možda će, prema rečima izvršnog direktora Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatiha Birola, morati da preispitaju svoju politiku u skladu sa predstojećim... IEA upozorava zemlje proizvođače nafte na povećanje proizvodnje u Kini

Proizvođači nafte možda će, prema rečima izvršnog direktora Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatiha Birola, morati da preispitaju svoju politiku u skladu sa predstojećim očekivanim povećanjem proizvodnje u Kini.

Birol je u nedelju 5. februara nakon konferencije pod nazivom „Indijska nedelja energije“ za Reuters izjavio da se očekuje da će tokom ove godine oko polovine rasta globalne potražnje za naftom doći iz Kine, prenosi B92 pozivajći se na Tanjug.

On je istakao da postoji ogromna potražnja za avionskim gorivom u Kini i ukazao da će, ukoliko kineska ekonomija zabeleži nagli skok, biti potrebno da zemlje članice OPEC+ revidiraju svoju proizvodnu politiku.

Grupa proizvođača nafte OPEC+ izazvala je veliko nezadovoljstvo Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja u oktobru, kada je odlučila da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno od novembra prošle godine, umesto da proizvode više, kako bi došlo do smanjenja cena goriva i oporavka globalne ekonomije, kao što je savetovao Vašington.

Birol je izrazio očekivanje da se takva situacija neće ponoviti, i da će se OPEC+, koji uključuje članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznica kao što je Rusija, vratiti konstruktivnoj ulozi na tržištu usled povećane potražnje.

OPEC+ je na sastanku u sredu potvrdio da smanjenje proizvodnje nafte dogovoreno prošle godine ostaje na snazi.

Kina, najveći svetski uvoznik sirove nafte i drugi kupac tečnog prirodnog gasa, postala je najveći faktor neizvesnosti na globalnim tržištima nafte i gasa nakon što je Peking ukinuo sprovođenje strategije nulte tolerancije prema korona virusu početkom decembra.

Grupa sedam najbogatijih zemalja G7, Evropska unija i Australija uveli su ograničenje cena za ruski dizel i druge naftne derivate u okviru sankcija prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu, a ograničenja su u nedelju stupila na snagu.

Mera sledi nakon ranijeg ograničenja cene ruske nafte, za koju su EU, G7 i Australija postavili gornju granicu cene sirove nafte od 60 dolara po barelu od 5. decembra.

Koalicija je saopštila u petak da je postavila gornju granicu cena od 100 dolara po barelu za proizvode kojima se trguje uz premiju u odnosu na naftu, uglavnom dizel, i 45 dolara po barelu za proizvode kojima se trguje uz popust, kao što su mazut i prerađena nafta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...