Globalna potražnja za naftom i dalje nepredvidiva

Zemlje OPEC+ ostaju pri restriktivnom obimu proizvodnje

Svet

1.2.2023 15:50 Autor: Vladimir Jokanović 1

Zemlje OPEC+ ostaju pri restriktivnom obimu proizvodnje Zemlje OPEC+ ostaju pri restriktivnom obimu proizvodnje
Komitet zemalja OPEC+ preporučio je održavanje stabilne proizvodnje nafte u narednih mesec dana. U skladu sa očekivanjima Saudijska Arabija, Rusija i njihovi partneri ostali... Zemlje OPEC+ ostaju pri restriktivnom obimu proizvodnje

Komitet zemalja OPEC+ preporučio je održavanje stabilne proizvodnje nafte u narednih mesec dana. U skladu sa očekivanjima Saudijska Arabija, Rusija i njihovi partneri ostali su oprezni u očuvanju cene nafte i nisu doneli odluku o povećanju proizvodnje.

Prema neimenovanim izvorima sa sastanka ministara zemalja OPEC+, koji je održan u sredu, tržište nafte još čeka da se razjasni situacija u vezi sa potražnjom u Kini i zalihama iz Rusije, prenosi Bloomberg. To znači da će proizvodnja biti nastavljena na nivou koji je utvrđen krajem prošle godine, a to je za oko dva milona barela dnevno manje od nivoa pre pandemije.

Proizvođači nafte okupljeni u OPEC+ zalažu se za uravnoteženje tržišta usled krhke ekonomske situacije u svetu. Cene nafte padale su od početka do sredine januara, a zatim su rasle do kraja meseca. Zemlje OPEC+ ostale su pri sniženoj proizvodnji uprkos najavama industrije da će cene rasti u ovoj godini, kao što je prognozirao Goldman Sachs.


Preporuka o nepromenjenom obimu proizvodnje Zajedničkog ministarskog komiteta OPEC+ bila je sasvim očekivana, pa nije izazvala značajne promene cena sirove nafte. Fjučersima nafte Brent trgovalo se u sredu posle sastanka po ceni nešto nižoj od 86 dolara za barel, a američkom WTI naftom za oko 80 dolara po barelu, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Odluka Kine da ukine stroge mere blokade usled pandemije Covid-19 podstakla je oživljavanje putovanja u toj zemlji koja je najveći uvoznik nafte u svetu. Tamošnja domaća putovanja beleže rast od oko 80 odsto, što nagoveštava porast potražnje. OPEC+ takođe pokušava da proceni uticaj sankcija na Rusiju i eventualni pad proizvodnje.

  • MAJALG

    5.2.2023 #1 Author

    Ovo je dobra odluka mada se cini da je cilj ovo odluke da se mali sklone sa trzisza a da kompanije koje mogu da istrpe ove gubitke preuzmu monopol na trzistu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...