Trgovce brine usporeni rast zapadnih ekonomija

Vrednost Brent nafte iznad 80 dolara

Svet

6.2.2023 09:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost Brent nafte iznad 80 dolara Vrednost Brent nafte iznad 80 dolara
Cene nafte pale su prošle nedelje na najniže vrednosti u poslednjih dvadesetak dana, jer centralne banke i dalje povećavaju kamate, pa se rast ekonomije... Vrednost Brent nafte iznad 80 dolara

Cene nafte pale su prošle nedelje na najniže vrednosti u poslednjih dvadesetak dana, jer centralne banke i dalje povećavaju kamate, pa se rast ekonomije usporava, što bi moglo da oslabi potražnju za ovim energentom.

Početkom ove nedelje cena barela je zabeležila rast i na američkom i na londonskom tržištu. Tako se Brent nafta na jutarnjem trgovanju prodavala po ceni od 80.64 dolara, dok je vrednost WTI nafte iznosila 73,9 dolara po barelu, pokazuju podaci objavljeni na sajtu OilPrice.com.

Pad cena drugu sedmicu zaredom najviše je posledica zabrinutosti trgovaca zbog usporavanja rasta zapadnih ekonomija, s obzirom da centralne banke i dalje podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju, prenosi agencija Mina.

Američke Federalne rezerve (Fed) prošle nedelje su ključne kamate povećale za dodatnih 0,25 procentnih poena, na najvišu vrednost od 2007. godine, dok su Banka Engleske i Evropska centralna banka (ECB) podigle cenu novca za po 0,5 procentnih poena.

Kako centralne banke već mesecima podižu kamate, rast ekonomija se usporava.

Za sada su i američka i privreda evrozone izbegle recesiju, ali Fed i ECB su najavili dalje povećanje kamata, jer je jasno da treba oslabiti potražnju kako bi popustili inflacioni pritisci.

A to, kako pokazuje izveštaj o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ne ide lagano. U januaru je broj zaposlenih porastao za 517.000, dok su analitičari očekivali samo oko 187.000. Stopa je nezaposlenosti je pala na 3,4 odsto, dok se očekivao rast na 3,6 odsto.

Ovi podaci pokazuju da bi inflacija još neko vreme mogla ostati povišena, što znači da će Fed ili povećati kamate na više nivoe nego što se mislilo, ili će ih na povišenim vrednostima zadržati duže nego što se očekivalo.

Zbog toga su u petak, kada je izveštaj objavljen, cene nafte oštro pale.

Trgovci su nesigurni i zbog daljih sankcija na rusku naftu. U nedelju je, naime, na snagu stupila evropska zabrana uvoza rafiniranih naftnih proizvoda iz Rusije, kao što su dizel i benzin, uz neke izuzetke.

Cene skupljih naftnih derivata, poput dizela, benzina i goriva za avione, ograničene su sada na 100 dolara, a onih jeftinijih, poput lož-ulja, na 45 dolara po barelu.

Tagovi
CENE FED NAFTA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...