Rusija u 2022. godini zabeležila međugodišnji rast proizvodnje od 2,1 odsto

Nastavlja se pad cena nafte

NovacSvet

2.2.2023 11:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nastavlja se pad cena nafte Nastavlja se pad cena nafte
Cene nafte zadržale su se u sredu iznad 85 dolara, balansirajući između potvrđene odluke vodećih proizvođača o smanjenom snabdevanju i snažnog rasta zaliha u... Nastavlja se pad cena nafte

Cene nafte zadržale su se u sredu iznad 85 dolara, balansirajući između potvrđene odluke vodećih proizvođača o smanjenom snabdevanju i snažnog rasta zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama koji signaliziraju slabiju potražnju. Ipak, na jutarnjem trgovanju vrednost ovog energenta nastavlja da pada

Na londonskom tržištu cena barela trenutno iznosi 82,60 dolara. Na američkom tržištu vrednost nafte pala je na 76 dolara, pokazuju nedavno objavljeni podaci na sajtu OilPrice.

Ministri zemalja članica OPEC-a i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, potvrdili su proizvodne ciljeve, prema kojima bi do kraja ove godine trebalo da smanje proizvodnju dva miliona barela dnevno kako bi je prilagodili smanjenoj potražnji, prenosi agencija Mina.

U januaru je deset članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) proizvodilo 920.000 barela dnevno manje od zacrtanog nivoa, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Reuters, uz pad iračkog izvoza i manje snabdevanje iz Nigerije.

U decembru je proizvodnja za zacrtanim nivoom zaostajala 780.000 barela dnevno.

Potpredsednik ruske vlade, Aleksander Novak (Alexander Novak) odvojeno je saopštio da su ruska proizvodnja i izvoz stabilni uprkos zapadnim sankcijama i ograničavanju cena, ne navodeći brojke.

U prošloj godini Rusija je proizvela 535 miliona tona nafte, odnosno 10,7 miliona barela dnevno, što je 2,1 odsto više nego u 2021.

Trgovci pažljivo prate dvodnevnu sednicu Federalnih rezervi (Fed) na kojoj će biti donete odluke o kamatnim stopama.

Predviđanja o skromnijem podizanju kamatnih stopa u SAD, za četvrtinu procentnog boda, pritisla su dolarski indeks, što je podržalo cene nafte, objasnio je analitičar iz kompanije PVM Stiven Brenok (Stephen Brennock), budući da je nafta pojeftinila za kupce s drugim valutama.

Pritisak cenama bio je podatak Američkog instituta za naftu (API) o neočekivanom snažnom rastu zaliha sirove nafte u SAD prošle nedelje, oko 6,3 miliona barela, navode tržišni izvori.

„Komercijalna skladišta u Sjevernoj Americi su puna“, rekao je Norbert Ruker (Ruecker) iz švajcarske banke Julius Baer.

Na američkom tržištu bareli su u terminskim ugovorima skuplji nego na fizičkom tržištu, što ukazuje na prekomernu ponudu, dok je na londonskom tržištu situacija obrnuta.

Organizacija zemalja izvoznica nafte odvojeno je saopštila da je u utorak cena barela korpe njenih članica 81,95 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...