Trgovci fokusirani na predstojeći sastanak OPEC+

Cena Brent nafte beleži blagi pad

Svet

26.1.2023 10:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cena Brent nafte beleži blagi pad Cena Brent nafte beleži blagi pad
Cene nafte na međunarodnim tržištima stabilizovale su se sredinom nedelje na nivou od 86 dolara, pritisnute rastom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i... Cena Brent nafte beleži blagi pad

Cene nafte na međunarodnim tržištima stabilizovale su se sredinom nedelje na nivou od 86 dolara, pritisnute rastom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i strahom od recesije koji je nadjačao optimizam izazvan oporavkom potražnje u Kini.

Podaci objavljeni na sajtu OilPrice pokazuju da je došlo do blagog pada u odnosu na prethodno trgovanje, te da barel Brent nafte košta 85,87 dolara, dok se sirovom WTI naftom trguje po ceni od 80,03 dolara.

Trgovce su zabrinuli znaci slabljenja američke ekonomije i neočekivano snažan rast zaliha nafte u SAD, piše agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Izveštaj kompanije S&P Global pokazalo je pad aktivnosti u američkoj ekonomiji u januaru, sedmi mesec zaredom.

Zalihe sirove nafte u SAD porasle su prošle nedelje za oko 3,4 miliona barela, navode trgovinski izvori koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API).

Podaci su podstakli zabrinutost za potražnju za naftom, potisnuvši u drugi plan njen oporavak u Kini nakon ublažavanja mera suzbijanja korona virusa.

Trgovci će pažljivo pratiti odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika o snabdevanju.

OPEC+ će verovatno na sastanku 1. februara potvrditi aktuelnu proizvodnu politiku, navode izvori u grupi proizvođača. OPEC+ je u oktobru doneo odluku da smanji proizvodnju od novembra do kraja godine za dva miliona barela dnevno.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njenih članica u utorak pojeftinio na 84,89 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...