Trgovci procenjuju rizik recesije u SAD

Cene nafte na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara

SrbijaVesti

25.1.2023 10:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cene nafte na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara Cene nafte na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara
Cene sirove nafte stabilizovale su se u utorak iznad 88 dolara budući da su trgovci balansirali između straha od recesije u Sjedinjenim Američkim Državama... Cene nafte na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara

Cene sirove nafte stabilizovale su se u utorak iznad 88 dolara budući da su trgovci balansirali između straha od recesije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i očekivanja oporavka potražnje u Kini, najvećem svetskom uvozniku.

Na londonskom tržištu cena barela bila je gotovo nepromenjena i iznosila je 88,31 dolar. Značajnijih promena nije bilo ni na američkom tržištu, gde se barelom trgovalo po 81,7 dolara, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

Trgovce je proteklih sedmica ohrabilo ukidanje strogih mera suzbijanja korona virusa u Kini i znaci oporavka potražnje za gorivom. Otvaranje kineskih granica izazvalo je novi talas zaraze, a podaci o prometu u maloprodaji u SAD-u podstakli su zabrinutost.

„Američka ekonomija još bi mogla pokleknuti, a neki trgovci energijom još sumnjaju i u brzi oporavak kineske potražnje za sirovom naftom u ovom kvartalu“, objasnio je analitičar OANDA-e Edvrad Moja (Edward Moya).

Trgovci procenjuju rizik recesije u SAD-u i moguće poteze centralne banke, što je pritislo dolar i ojačalo kupovnu moć kupaca s drugim valutama, poduprevši potražnju.

Anketa Reutersa je pokazala da su teg cenama bila očekivanja da će novi izveštaji iz SAD-a pokazati rast zaliha nafte i benzina u prošloj sedmici i pad zaliha derivata.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u ponedeljak poskupeo 55 centi na 85,45 dolara.

  • GOCA BG

    29.1.2023 #1 Author

    Koliko su uopste te procene tacne na ovu nestabilnu situaciju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...