bez povratka na nivo sa početka prošle godine

Novak: Cene gasa u Evropi će ostati visoke

BiznisEUSvet

27.12.2022 12:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Novak: Cene gasa u Evropi će ostati visoke Novak: Cene gasa u Evropi će ostati visoke
Cene gasa u Evropi će zbog nestašice ostati visoke i neće se vratiti na nivoe sa početka prošle godine na 200 do 250 dolara... Novak: Cene gasa u Evropi će ostati visoke

Cene gasa u Evropi će zbog nestašice ostati visoke i neće se vratiti na nivoe sa početka prošle godine na 200 do 250 dolara za 1.000 kubnih metara, saopštio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

„Kretanje cena će u velikoj meri odrediti vremenske prilike tokom zime, ali će one kratkoročno ostati visoke zbog oskudne ponude. Ne vidim kako bi mogle da se vrate na nivoe sa početka prošle godine“, rekao je Novak u intervjuu za TASS, prenosi Mina.

Generalno, Novak je situaciju s cenama energenata ocenio kao izuzetno volatilnu i smatra da će se taj trend nastaviti u narednoj i za gas i za naftu, prenose Nezavisne novine.

„Trenutno vidimo pojačanu volatilnost. Videli smo dvostruke fluktuacije cena nafte – sa 65 na 130 dolara za barel. Ista situacija je i sa gasom“, dodao je Novak.

Prema njegovim rečima, zapadne sankcije su uzrok skoka cena.

„Niko nije mogao da predvidi ove bezumne postupke zapadnih lidera kada su davane prognoze da će nafta biti oko 50-60 dolara za barel. Embargo na isporuku ruskih naftnih derivata u Evropu stupa na snagu u februaru, da vidimo kako će tada izgledati cene dizela“, rekao je Novak.

  • GOCA BG

    27.12.2022 #1 Author

    Da nema sankcija sa zapada,ne bi bile ni ove cene…

    Odgovori

  • TATJANA

    3.1.2023 #2 Author

    Značajne su vremenske prilike ali mnogo drugih važnijih faktora će uticati na cenu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...