Analiza spoljne trgovine za deset meseci 2022. godine

Uvozne cene u evrima više za četvrtinu

AnalizaPoslovanje

27.12.2022 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Uvozne cene u evrima više za četvrtinu Uvozne cene u evrima više za četvrtinu
U prvih deset meseci ove godine vrednost uvoza u evrima je porasla za 25,1 odsto, dok je uvoz povećan za 32,5 odsto. Istovremeno je... Uvozne cene u evrima više za četvrtinu

U prvih deset meseci ove godine vrednost uvoza u evrima je porasla za 25,1 odsto, dok je uvoz povećan za 32,5 odsto.

Istovremeno je fizički obim uvezene robe povećan za 6,3 odsto, dok je rast obima izvoza iznosio 4,3 odsto, pokazuju podaci o prosečnim cenama u spoljnoj trgovini Republičkog zavoda za statistiku.

Rast vrednosti uvoza pogurao je rast cena – dok su cene izvozne robe povećane za 20 odsto od januara do oktobra, cene uvozne robe su povećane za 24,6 odsto, što znači i da su se odnosi razmene srpske ekonomije pogoršali ove godine za 3,4 odsto, objavio je dnevni list Danas u analizi rasta uvoznih cena.

U izvozu su najviše poskupeli derivati nafte, za 73 odsto, dok su uvozne cene derivata povećane za 77,5 odsto. Međutim, problem je što je za 10 meseci fizički obim izvoza derivata smanjen za 21,3 odsto, dok je uvoz povećan za 2,7 odsto. Rezultat je povećanje vrednosti uvoza derivata nafte za čak 82,4 odsto.

Cene hemikalija i hemijskih proizvoda u izvozu povećane su za 38,5 odsto, a u uvozu za 37 odsto. Procentualno najveći rast fizičkog obima izvoza zabeležen je u štampanju audio i video zapisa, čak 2,7 puta, ali su cene ovih proizvoda u izvozu prepolovljene. U isto vreme, za 129 odsto je povećan izvoz rude metala, ali je rast fizičkog izvoza slabo pratio rast cene koja je povećana za svega 7,6 odsto.

S druge strane, fizički obim uvoza uglja je povećan za 2,4 puta, ali uz poskupljenje od 24 odsto, pa je vrednost uvoza uglja za deset meseci povećana 3,2 puta.

Kod prehrambene industrije, koja je jedna od najznačajnijh oblasti prerađivačke industrije, iako je smanjen fizički obim izvoza za 3,7 odsto povećane su cene za 27,8 odsto. Zanimljivo je da su cene prehrambenih proizvoda koje uvozimo povećane za 17,9 odsto, pa je uz rast fizičkog obima ukupna vrednost uvoza prehrambenih proizvoda bila veća od vrednosti izvoza hrane, istaknuto je u analizi Danasa.

  • TATJANA

    30.12.2022 #1 Author

    Sve u svemu, sve je poskupelo, samo možemo pričati o procentima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...