Moskva popunjava Fond nacionalnog bogatstva kineskom valutom

Rusija uvodi praksu redovne kupovine juana

Svet

27.12.2022 10:30 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rusija uvodi praksu redovne kupovine juana Rusija uvodi praksu redovne kupovine juana
Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je da planira da uvede praksu redovne kupovine juana za popunu Ruskog fonda nacionalnog bogatstva (FNB). „Od valuta... Rusija uvodi praksu redovne kupovine juana

Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je da planira da uvede praksu redovne kupovine juana za popunu Ruskog fonda nacionalnog bogatstva (FNB).

„Od valuta prijateljskih zemalja juan ima najviše karakteristika rezervne valute i dovoljnu likvidnost na našem domaćem deviznom tržištu. Dakle, popunjavanje FNB-a će se vršiti u ovoj valuti“, naveo je ruski ministar, prenosi Russia Today, pozivajući se na Ria Novosti.

Prema njegovim rečima, ova praksa će se sprovoditi po uzoru na ranije postojeće „budžetsko pravilo“. Siluanov je ranije rekao da 2023. godine Ministarstvo finansija neće popuniti FNB ukoliko cena nafte bude niža od 70 dolara za barel.

On je istakao da Rusija traži nova tržišta za svoje sirovine i nove logističke rute.

„Sada vidimo da naše kompanije preusmeravaju svoje linije snabdevanja sa zapada na istok i u druge zemlje. Tražimo nove potrošače nafte, jer će potražnja za naftom biti sve veća“, naveo je Siluanov.

Ruski ministar je ocenio da gornja granica cene ruske nafte „nesumnjivo dovodi do poremećaja cena i tržišta“.

Rusko Ministarstvo ekonomije izvestilo je 9. decembra da likvidni deo FNB-a iznosi 7.600 milijardi rubalja, što je oko 109 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...