Trgovanje podstaknuto podacima iz SAD

Vrednost Brent nafte ponovo iznad 88 dolara

InfrastrukturaSvet

27.1.2023 10:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vrednost Brent nafte ponovo iznad 88 dolara Vrednost Brent nafte ponovo iznad 88 dolara
Cene nafte na međunarodnim tržištima porasle su u sredu iznad 87 dolara, budući da trgovci i dalje računaju na oporavak potražnje u Kini, a... Vrednost Brent nafte ponovo iznad 88 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima porasle su u sredu iznad 87 dolara, budući da trgovci i dalje računaju na oporavak potražnje u Kini, a dodatni podsticaj bio im je i tek blagi rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Rast se beleži i na jutarnjem trgovanju, pa cena Brent nafte trenutno iznosi 88,26 dolara, dok se barelom teksaške WTI nafte trguje po ceni od 81,67 dolara, pokazuju podaci objavljeni na sajtu OilPrice.com.

Trgovci su fokusirani na oporavak potražnje u Kini nakon ublažavanja strogih mera suzbijanja korona virusa, prenosi agencija Mina.

Podsticaj tržištima pružili su i podaci iz SAD, koji su pokazali da je rast zaliha prošle nedelje bio upola slabiji nego što se očekivalo, odnosno nešto više od 500.000 barela.

Trgovci su zadovoljni i podatkom o rastu američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom tromesečju prošle godine, po analiziranoj stopi od 2,9 odsto.

Rast je ipak znatno usporen na kraju godine, uz godišnju stopu od jedan odsto, gotovo upola nižu nego u prethodnom tromesečju, budući da su podignute kamatne stope zakočile potražnju.

Ekonomisti procenjuju da će svetska ekonomija ove godine porasti samo nekih dva odsto, a rast bi mogao biti i slabiji, pokazuju rezultati ankete koju je sproveo Reuters.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u sredu koštao 84,59 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...