za unapređenje infrastrukturnih kapaciteta 365 miliona dinara

Vlada Srbije produžila ograničenje cena derivata nafte, donela uredbu o podršci razvoju

Srbija

26.1.2023 17:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada Srbije produžila ograničenje cena derivata nafte, donela uredbu o podršci razvoju Vlada Srbije produžila ograničenje cena derivata nafte, donela uredbu o podršci razvoju
Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte kojom se njeno trajanje produžava do 28. februara 2023.... Vlada Srbije produžila ograničenje cena derivata nafte, donela uredbu o podršci razvoju

Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte kojom se njeno trajanje produžava do 28. februara 2023. godine.

Cilj produženja uredbe je, kako je navedeno u saopštenju, sprečavanje većih poremećaja na tržištu i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Na sednici su donete i odluke o privremenom produženju zabrane izvoza Evro dizela EN 590, takođe do 28. februara 2023. godine, kao i o privremenoj zabrani izvoza i iznošenja prirodnog gasa do istog datuma.

Sve te odluke primenjuju se od 1. februara. Kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje tržišta derivatima nafte i očuvao standard građana, Vlada Srbije odlučila je da na još mesec dana, odnosno do kraja februara, produži i važenje Odluke o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto.

Vlada je usvojila Uredbu o utvrđivanju programa podrške unapređenja razvoja, izrazito nedovoljno razvijenih opština kao sistemsku podršku podsticanju regionalnog razvoja na celoj teritoriji Srbije i za to su namenjena sredstva u iznosu od 365 miliona dinara.

Opštine kojima su namenjena sredstva su: Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Bojnik, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Varvarin, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žagubica, Žitorađa, Knjaževac, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lebane, Ljig, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Nova Varoš, Opovo, Petrovac na Mlavi, Preševo, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Raška, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Surdulica, Trgovište, Tutin i Crna Trava.

Cilj Uredbe je da se doprinese unapređenju infrastrukturnih kapaciteta izrazito nedovoljno razvijenih opština (jedinice lokalne samouprave iz četvrte grupe), kroz izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture, izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta i vodoprivrede, kao i drugih objekata u svojini jedinica lokalne samouprave.

Članovi vlade dali su saglasnost da grad Novi Sad uspostavi saradnju sa opštinom Tivat, u Crnoj Gori i opštinom Alanja, u Turskoj.

  • Tina

    26.1.2023 #1 Author

    U prevodu, do 28. Februara ce biti sacuvan standard gradjana

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...