unapređenje naučnih delatnosti

Vlada Srbije usvojila sporazum koji omogućava pristup budžetu EU za istraživanje

Vesti

12.1.2023 16:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada Srbije usvojila sporazum koji omogućava  pristup budžetu EU za istraživanje Vlada Srbije usvojila sporazum koji omogućava  pristup budžetu EU za istraživanje
Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak Sporazum koji omogućava Srbiji pristupanje budžetu Evropske unije za istraživanje, saopštila je vlada. Ovim Sporazumom će... Vlada Srbije usvojila sporazum koji omogućava  pristup budžetu EU za istraživanje

Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak Sporazum koji omogućava Srbiji pristupanje budžetu Evropske unije za istraživanje, saopštila je vlada.

Ovim Sporazumom će srpske naučno-istraživačke organizacije biti u ravnopravnom položaju sa organizacijama iz zemalja koje su punopravne članice EU.

„S obzirom na to da će, na ovaj način, stanje istraživačke delatnosti u našoj zemlji i bavljenje naučnim radom biti značajno unapređeno, a uslovi za naučni rad istovetni kao u Evropskoj uniji, značajno će biti umanjen i jedan od glavnih uzroka odlaska mladih visokoobrazovanih kadrova iz Srbije“, navela je vlada.

Na istoj sednici doneta je Odluka o obrazovanju Mreže za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u postupanju sa finansijskim sredstvima EU radi efikasnijeg sprovođenja mera i postupaka za prevenciju, kontrolu, otkrivanje i sankcionisanje nepravilnosti i prevara u postupanju sa finansijskim sredstvima Unije. Mreža se sastaje po potrebi, najmanje jednom u dva meseca.

Na sednici je usvojena i dopunjena Uredba o utvrđivanju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine i za te namene izdvojila sredstva u ukupnom iznosu od dve milijarde i dvesta miliona dinara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...