Dozvoljena godišnja količina od 2,5 miliona litara podeljena na dve kvote

Novi pravilnik o uvozu vina iz EU pomaže konkurentnost domaćeg turizma i ugostiteljstva

AgrobiznisPoslovanjeSrbija

12.1.2023 10:56 Autor: Julijana Vincan 2

Novi pravilnik o uvozu vina iz EU pomaže konkurentnost domaćeg turizma i ugostiteljstva Novi pravilnik o uvozu vina iz EU pomaže konkurentnost domaćeg turizma i ugostiteljstva
Pravilnik o izmenama Pravilnika o obliku, sadržini, načinu podnošenja i popunjavanja deklaracija i drugih obrazaca u carinskom postupku primenjuje se od 1. januara, a... Novi pravilnik o uvozu vina iz EU pomaže konkurentnost domaćeg turizma i ugostiteljstva

Pravilnik o izmenama Pravilnika o obliku, sadržini, načinu podnošenja i popunjavanja deklaracija i drugih obrazaca u carinskom postupku primenjuje se od 1. januara, a doneo ga je ministar finansija 27. decembra prošle godine.

Kako za Biznis.rs objašnjavaju iz Uprave carina, u skladu sa Odlukom Vlade Srbije o uvozu vina iz Evropske unije, po preferencijalnoj stopi od 23. decembra 2022. godine, navedeno je da ukupna propisana kvota za uvoz vina sa preferencijalnim poreklom EU iz tarifnih oznaka 2204 10 (penušava vina) i ex 2204 21 (sva vina u sudovima od dva ili manje litara) iznosi 2,5 miliona litara na godišnjem nivou.

„Srbija je potpisala sa EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 2008. godine i njime je definisana kvota za uvoz vina iz EU, koja iznosi 2,5 miliona litara za godinu dana, koje se bez carine uvozi u Republiku Srbiju. To pravilo važilo je za svaku cenovnu kategoriju (za sva vina bilo da koštaju pola evra ili 10.000 evra). Novim pravilnikom je ta cenovna kvota podeljena, pa se kvota A odnosi na vina svih cenovnih razreda, a kvota B na vina koja koštaju ne manje od 20 evra po litru“, objašnjava član Upravnog odbora Udruženja distributera vina Miloš Pavlović u razgovoru za Biznis.rs.

Iz Uprave carina ističu da je navedenom odlukom u odnosu na dosadašnju primenu u raspodeli kvote ukupna godišnja količina od 2,5 miliona litara sada podeljena na:

  • Kvotu A u količini od 2.250.000 litara, koja se deli na kvartalne kvote u količini od 562.500 litara, i
  • Kvotu B u količini od 250.000 litara, za kategorije vina čija nabavka i isporuka imaju drugačiju, odnosno specifičnu dinamiku.

„Maksimalna količina u okviru Kvote A, koju može da uveze jedan privredni subjekt u okviru svakog kvartala je 15 odsto kvartalne kvote, odnosno 84.375 litara, uz napomenu da ukoliko uvoznik nije u prethodnom periodu uvezao 15 procenata dozvoljene kvote nedostajuća količina se dodaje dozvoljenoj u narednom kvartalu. U okviru Kvote A nema vrednosnog limita, u smislu ograničenja carinske vrednosti po litri vina“, obrazložili su naši sagovornici.

Foto: Pixabay/Pexels

Upravljanje Kvotom B se, kako kažu, vrši po principu “First come – First serve” („Prvi došao, prvi uslužen“), bez kvartalnih limita, a odnosi se na vina čija vrednost nije manja od 20 evra po litru.

Prema rečima Miloša Pavlovića, ova nova pravila ne dotiču domaće proizvođače jer Srbija proizvodi manje vina nego što se popije, i to drastično manje. Dakle, oni svojom proizvodnjom nisu ni blizu u mogućnosti da podmire potrebe domaćeg tržišta, što se tiče konzumacije vina.

Ova pravila na neki način pomažu turizmu Srbije, koji se razvija, a tu pre svega mislim na Beograd, Novi Sad i turističke centre kao što su Kopaonik, Zlatibor, banje… Praktično, mogu da ponude neka vina iz uvoza po cenama koje su konkurentne cenama u inostranstvu, što pomaže konkurentnosti našeg ugostiteljstva i turizma. Pomaže uvoznicima vina da mogu da ih plasiraju na našem tržištu po povoljnijim cenama i da naši domaći potrošači ne plaćaju previsoke cene, kao ni naši turisti“, ocenio je naš sagovornik.

Iz Uprave carina je posebno naglašeno da će za količinska ograničenja po privrednim subjektima, nadležni carinski službenici na robnim ispostavama proveravati prethodno odobrene količine privrednom subjektu.

„S tim u vezi, ukoliko bi količine koje privredni subjekt zahteva u trenutku sprovođenja postupka uvoznog carinjenja dovele do prekoračenja propisane maksimalne količine po privrednim subjektima, nadležni carinski službenik ima obavezu da o tome obavesti tog privrednog subjekta pre okončanja postupka. Ukoliko dođe do prekoračenja dozvoljenih količina, nadležni carinski službenik će inicirati dalji postupak za usaglašavanje podataka u carinskoj deklaraciji u skladu sa rezultatima raspodele, odnosno pokrenuti upravni postupak redovnim putem„, obrazložili su iz Uprave carina.

Raspoloživost kvota u osam časova određenog dana, može se naći na sajtu Uprave carina. Uputstvo sa detaljnim objašnjenjem Uprave carina o primeni nove Odluke o uvozu vina iz Evropske unije po preferencijalnoj stopi takođe se može naći na sajtu ove institucije.

Tagovi
CARINA UVOZ
  • GOCA BG

    12.1.2023 #1 Author

    Nadam se da ce se nova odluka postovati i da cemo kupovati uvezena vina po mnogo pristupacnijim cenama…

    Odgovori

  • TATJANA

    15.1.2023 #2 Author

    Još da se ugostitelji pridržavaju toga, bice fino

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...