Iz Uprave carina upozoravaju da se pravila u putničkom prometu nisu menjala

Prošlu godinu obeležile rekordne zaplene cigareta, deviza i zlata

Srbija

6.1.2023 14:47 Autor: Julijana Vincan 5

Prošlu godinu obeležile rekordne zaplene cigareta, deviza i zlata Prošlu godinu obeležile rekordne zaplene cigareta, deviza i zlata
Neposredno pre i tokom novogodišnjih praznika Uprava carina zabeležila je više pokušaja krijumčarenja manjih količina narkotika od dva pa do skoro 100 grama. Uglavnom... Prošlu godinu obeležile rekordne zaplene cigareta, deviza i zlata

Neposredno pre i tokom novogodišnjih praznika Uprava carina zabeležila je više pokušaja krijumčarenja manjih količina narkotika od dva pa do skoro 100 grama.

Uglavnom je, kako kažu za Biznis.rs, reč o marihuani i hašišu, a poslednji takav slučaj zabeležen je 4. januara na administrativnom punktu Merdare, kada je u torbi jednog putnika u minibusu pronađeno više od 92 grama marihuane, dva grama heroina i jedan gram spida.

„Često se dešava da putnici misle da to što nose male količine narkotika neće biti sankcionisano i pravdaju se činjenicom da je reč o drogi za ličnu upotrebu, međutim po zakonu je zabranjeno prenošenje bilo kakvih psihoaktivnih supstanci preko granice, i to bez obzira na količinu. Jedini izuzetak su slučajevi kada putnik ima medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje da kao redovnu terapiju uzima lekove koji sadrže takve supstance“, objašnjavaju iz Uprave carina za Biznis.rs.

Naglasili su da u novoj godini putnici i prevoznici treba da znaju da se pravila u putničkom prometu nisu menjala, i da su gotovo u potpunosti usaglašena sa regulativom EU.

„Preporuka je da se prilikom prelaska granice prijavi sve što se sa sobom nosi, kako bi se neprijatne situacije zbog neprijavljene robe ili novca na vreme izbegle. U prilog činjenici da carinici zaista predstavljaju branu za sve vidove krijumčarenja govori podatak da je od 2013. godine dosad zaplenjeno preko 42 miliona neprijavljenih evra, više od 10 tona različitih narkotika, više od 120 miliona cigareta i više od 123 kilograma zlata“, navode naši sagovornici.

pare
Foto: Uprava carina Srbije

Ostvareni rezultati u 2022. godini

Iz Uprave carina ističu da ukupna vrednost zaplenjenih deviza u toku 2022. godine, do kraja decembra, iznosi preko pet miliona evra u različitim valutama, više od 32 kg zlata, oko pola tone narkotika, oko 64 miliona komada cigareta i gotovo 24 tone aroma za nargile.

„Najzapaženija prošlogodišnja zaplena je najbolji ikada zabeležen rezultat u suzbijanju krijumčarenja cigareta. Reč je o 50 tona ili oko 40 miliona komada ovog akciznog proizvoda otkrivenih u tri brodska kontejnera u luci Prahovo krajem maja. Ceo slučaj otkriven je nakon što je tovar kamionima ušao u Srbiju iz Crne Gore sa namerom da tranzitira brodskim putem ka Rumuniji, ali se nakon istupa ka toj susednoj zemlji ubrzo opet volšebno pojavio na carinskom području Republike Srbije ne prijavljujući prethodno robu koju prevozi“, otkrili su naši sagovornici.

Kada je reč o devizama, prošlogodišnju rekordnu zaplenu novca postavili su carinici na Preševu koji su 7. juna osujetili pokušaj krijumčarenja preko 700.000 neprijavljenih evra i dva smaragda.

Zaplenjeno zlato / Foto: Uprava carina Srbije

„Novac i smaragdi su bili sakriveni u kutiji za prvu pomoć, vratima automobila, reflektujućem prsluku, torbama sa prtljagom, kesama za supermarket, kutiji za parfem, kutiji za lekove, plastičnoj korpi sa dečjim igračkama, pa čak i u kutiji dečjih bojica. Zaplenjen je i automobil kojim su novac i drago kamenje krijumčareni, pa se ukupna vrednost oduzetih deviza, robe i vozila popela na više od 840.000 evra“, objašnjavaju iz Uprave carina.

Čak 11,6 kg zlata vrednog oko 44 miliona dinara carinici su krajem marta pronašli u specijalno prerađenom podu jednog automobila na kontrolnom punktu Merdare, što predstavlja rekord u 2022. godini.

„Gotovo isto toliko otkriveno je 15. septembra na prelazu Batrovci, kada je u punom rezervoaru jednog automobila pronađeno oko 11 kilograma zlata“, podsećaju naši sagovornici.

Dodali su da carinici svakodnevno otkrivaju najrazličitije pokušaje krijumčarenja, pa je teško napraviti izbor najinteresantnijih, kojih je bilo dosta i tokom 2022. godine.

  • Milovan94

    7.1.2023 #1 Author

    I šta li je sa svim tim zaplenama?

    Odgovori

  • Maria

    8.1.2023 #2 Author

    Previše je droge za ličnu upotrebu.

    Odgovori

  • Dragana

    8.1.2023 #3 Author

    Toga je bilo o bice…

    Odgovori

  • VERA

    8.1.2023 #4 Author

    Samo redovna terapija za doček Nove Godine…

    Odgovori

  • TATJANA

    9.1.2023 #5 Author

    Mnogi pokušaju pa ako prodje prodje, ali sve su rigoroznije kontrole

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...