Izbegnite na vreme komplikacije prilikom prelaska granice

Iako su vaše, knjige morate da prijavite nadležnim organima pre izlaska iz zemlje

KulturaLifestylePoreziPreduzetnikSrbijaVesti

21.8.2021 17:01 Autor: Julijana Vincan 2

Iako su vaše, knjige morate da prijavite nadležnim organima pre izlaska iz zemlje Iako su vaše, knjige morate da prijavite nadležnim organima pre izlaska iz zemlje
Mnogi nisu upoznati sa tim da nadležnim institucijama u Srbiji mora da se prijavi i popiše sve što se od knjiga iznosi iz zemlje,... Iako su vaše, knjige morate da prijavite nadležnim organima pre izlaska iz zemlje

Mnogi nisu upoznati sa tim da nadležnim institucijama u Srbiji mora da se prijavi i popiše sve što se od knjiga iznosi iz zemlje, kako bi se utvrdilo da li se među knjigama nalazi kulturno dobro koje je pod zaštitom države, bez obzira na to da li se to čini na određeni period ili trajno, a potrebno je i platiti određenu administrativnu taksu. Upravo zbog ovoga može se desiti da se neko prilikom prelaska granice nađe u nezgodnoj situaciji, što se ipak može izbeći na vreme.

„Za privremeno ili trajno iznošenje knjiga i umetničkih dela iz zemlje potrebno je pribaviti dozvolu nadležnih organa koja se prilaže uz carinsku dokumentaciju. Dakle, u carinskom postupku se mora priložiti dokaz da predmeti koji se iznose iz zemlje nisu deo kulturno-istorijskog blaga. Da bi se takvo uverenje dobilo, potrebno je da se građani koji se suočavaju sa takvom situacijom obrate nadležnim institucijama u zavisnosti od predmeta koji žele privremeno ili trajno da iznesu iz zemlje“, objašnjavaju iz Uprave carine za Biznis.rs.

Kako kažu, dozvola Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture potrebna je ne samo za izvoz slika, crteža, skulptura i ostalih umetničkih tvorevina poznatih i nepoznatih autora, već i za izvoz svih predmeta starijih od 50 godina – nameštaja, posuđa, novca, automobila.

„Ukoliko je reč o knjigama i publikacijama, dozvolu za iznos izdaje Narodna biblioteka Srbije, kojoj se mora podneti odgovarajući zahtev sa popisom naslova, autora i godine izdanja, kako bi bilo moguće utvrditi da li neka od navedenih knjiga predstavlja zaštićeno kulturno dobro. Carinici, naravno, ne procenjuju da li je neki predmet od umetničkog ili istorijskog značaja, ali će vam zato u postupku tražiti dokaz da je predmet koji se pojavljuje u prometu na odgovarajući način prijavljen nadležnom državnom organu i da je za to dobijena dozvola, odnosno odobrenje za privremeno ili trajno iznošenje iz Republike Srbije“, naglasili su naši sagovornici.

U Upravi carina napominju da će u postupku iznosa navedenih predmeta carinici izvršiti uvid u podnetu dozvolu/rešenje, overiti ga potpisom i pečatom (original vratiti stranci, kopiju zadržati radi interne evidencije), odobriti iznos robe i neće zahtevati podnošenje izvozne carinske deklaracije tj. sprovođenje redovnog carinskog postupka.

Kada je u pitanju unos umetničkih dela sprovodi se, kako navode, uobičajena uvozna carinska procedura, u skraćenom ili redovnom postupku, pri čemu nije potrebna nikakva dozvola ili saglasnost.

„Iako vam za unos dela u zemlju dozvola nije potrebna, to ne znači da niste u obavezi da prijavite predmete koje unosite. Naime, nedavno je na aerodromu ‘Nikola Tesla’ jedan putnik u zemlju pokušao da unese vrednu sliku poznatog srpskog slikara Paje Jovanovića, ali je uprkos njenoj umetničkoj i materijalnoj vrednosti nije prijavio, pokušavajući na taj način da izbegne uvozne dažbine koje za slike (kao i za skulpture, gravure i antikvitete starije od 100 godina i sl.) podrazumevaju stopu carine od pet i 20 odsto PDV ukoliko ne postoji dokaz o poreklu kojim bi mogla da se ostvari povlastica predviđena nekim od međunarodnih sporazuma koje je naša zemlja potpisala (ako takav dokaz postoji – carinske dažbine se ne naplaćuju, već samo PDV)“, ističu u Upravi carina.

Dodaju da je slična situacija i sa knjigama, što znači da domaći državljani u putničkom prometu mogu da ih unesu u zemlju bez plaćanja dažbina ako njihova vrednost ne prelazi iznos od 100 evra.

„U slučaju da je vrednost veća od navedene, potrebno je da ih prijave i izmire uvozne dažbine. Stopa carine za štampane knjige i brošure iznosi tri procenta od vrednosti, dok je za rečnike, novine i periodične časopise predviđena stopa od jedan odsto (navedene stope carine važe samo ukoliko ne postoji dokaz o poreklu kojim bi mogla da se ostvari povlastica predviđena nekim od međunarodnih sporazuma, kao i u prethodnom primeru)“, konstatuju naši sagovornici.

Detaljne informacije o proceduri prilikom selidbe mogu se pronaći na sajtu Uprave carina http://www.carina.rs/putnici/pitanja-i-odgovori/selidbe.html, dok se informacije o iznosu i unosu umetnina nalaze na sledećem linku http://www.carina.rs/putnici/pitanja-i-odgovori/unos-iznos-umetnina.html

  • Anna

    22.8.2021 #1 Author

    Poneseš roman na godišnji odmor a sa njim i kompletnu dokumentaciju o vlasništvu i razlozima zašto nosiš knjigu na odmor. 😂😂😂
    Znam da je ovo obavezno za umetnine ali je i pomalo apsurdno.

    Odgovori

  • DASHA

    12.8.2023 #2 Author

    Meni je ovo ludilo. Verujem da je sve to moglo da se drugacije/jednostavnije pravno regulise.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...