Indeks cena hrane porastao je za 1,3 odsto za mesec dana

Rastu svetske cene prehrambenih proizvoda nakon izlaska Rusije iz Sporazuma o žitu

SvetU fokusu

4.8.2023 16:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rastu svetske cene prehrambenih proizvoda nakon izlaska Rusije iz Sporazuma o žitu Rastu svetske cene prehrambenih proizvoda nakon izlaska Rusije iz Sporazuma o žitu
Cene prehrambenih proizvoda kao što su pirinač i ulje porasle su na globalnom nivou prvi put posle nekoliko meseci nakon što se Rusija povukla... Rastu svetske cene prehrambenih proizvoda nakon izlaska Rusije iz Sporazuma o žitu

Cene prehrambenih proizvoda kao što su pirinač i ulje porasle su na globalnom nivou prvi put posle nekoliko meseci nakon što se Rusija povukla iz Sporazuma o žitu, Organizacija UN za hranu i poljoprivredu.

Indeks cena hrane FAO, koji prati promene međunarodnih cena prehrambenih proizvoda na mesečnom nivou, porastao je za 1,3 odsto u julu u odnosu na jun, zbog viših cena ulja i pirinča, prenosi Beta.

Cene inače padaju otkako su prošle godine dostigle rekordne vrednosti zbog invazije na Ukrajinu.

Prekid isporuka iz Rusije i Ukrajine pogoršao je globalnu prehrambenu krizu jer su one vodeći dobavljači pšenice, ječma, suncokretovog ulja i drugih prehrambenih proizvoda, posebno za države u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji.

Svet se još uvek oporavlja od cenovnih šokova, koji su povećali inflaciju, siromaštvo i nesigurnost za hranu u zemljama u razvoju koje se oslanjaju na uvoz.

Najnoviji rizik predstavlja izlazak Rusije iz Sporazuma o žitu kojim su posredovali UN i Turska, a koji je omogućavao izvoz žitarica iz luka u Ukrajini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...