Otkupljivači trenutno nude 18 do 20 dinara po kilogramu

Žetva pšenice pri kraju, još se ne zna otkupna cena

AgrobiznisBiznisSrbija

18.7.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Žetva pšenice pri kraju, još se ne zna otkupna cena Žetva pšenice pri kraju, još se ne zna otkupna cena
Žetva pšenice se u Vojvodini privodi kraju, a u zavisnosti od primenjene agrotehnike, prinosi su od četiri i po do osam tona po hektaru,... Žetva pšenice pri kraju, još se ne zna otkupna cena

Žetva pšenice se u Vojvodini privodi kraju, a u zavisnosti od primenjene agrotehnike, prinosi su od četiri i po do osam tona po hektaru, objavio je RTS uz napomenu da još nema konačne otkupne cene a da otkupljivači obračunavaju akontnu cenu od 18 do 20 dinara za kilogram, što proizvođačima ne pokriva troškove proizvodnje.

Sagovornici RTS ocenili su da su kvalitet i prinos pšenice u srednjem Banatu bolji nego prošle godine, i da se hektaru ubere prosečno i šest tona, ali da nedostaje skladišnog prostora, jer su ostale zalihe stare pšenice u silosima.

„Mi trenutno imamo preko tri hiljade tona na betonskom prostoru, a ujedno to je sve na otvorenom, a imamo da kosimo do kraja nedelje. Proteini se kreću od 12,5 do 14, vlaga je prosečna deset, jedanaest, dvanaest, tako da je kvalitet robe vrlo, vrlo dobar“, istakao je proizvođač i otkupljivač pšenice Dragan Raca.

Pšenice je u Srbiji na oko 720.000 hektara, 17 odsto više nego godinu pre. U vreme setve je koštala 38 dinara po kilogramu, skoro duplo više nego sada, dok analitičari očekuju oporavak na tržištu.

„Svim proizvođačima koji imaju dobru i kvalitetnu pšenicu preporučujem da ne prodaju pšenicu u ovom trenutku, tim pre što mislim da će kvalitetna pšenica ostvariti i veću cenu. A generalno mislim da će tržište reagovati tako što će cena, kako vreme bude odmicalo, biti sve bolja“, rekao je agroekonomski analitičar Žarko Galetin za RTS.

Oni koji su se za repromaterijal zadužili na agro-rok do 15. jula, moraju prodati pšenicu, jer nakon toga sledi obračun kamate za neizmirene obaveze, podseća Javni servis.

  • MAJA

    20.7.2023 #1 Author

    Dugohodisnji problemi sa zalihama i manjkom skladista

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...