Rast cena i ponude na Produktnoj berzi

Počela trgovina pšenicom ovogodišnjeg roda

AgrobiznisBiznisSrbija

14.7.2023 15:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Počela trgovina pšenicom ovogodišnjeg roda Počela trgovina pšenicom ovogodišnjeg roda
Proteklu nedelju obeležila je žetva novog roda pšenice, pa je posledično ona bila i dominantna kultura u trgovanju na domaćoj robnoj berzi. Takođe, u... Počela trgovina pšenicom ovogodišnjeg roda

Proteklu nedelju obeležila je žetva novog roda pšenice, pa je posledično ona bila i dominantna kultura u trgovanju na domaćoj robnoj berzi. Takođe, u istom periodu zabeležen je cenovni rast kod gotovo svih primarnih poljoprivrednih kultura.

Nedeljni rast ukupnog obima trgovanja na Produktnoj berzi u Novom Sadu iznosio je 142,69 odsto, na  4.230 tona robe. Finansijska vrednost ukupnog prometa bila je 100.930.250 dinara, što je u odnosu na proteklu nedelju rast od 103,13 odsto.

Na tržištu kukuruza primetna je bila slaba ponuda, a u ukupnom trgovanju kukuruz je učestvovao sa samo četiri odsto udela. Njime se trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 20,50 din/kg bez PDV-a, uz sedmični rast od 3,17 odsto.

U izveštaju sa Produktne berze ističe se da je pšenica činila čak 90 odsto ukupnog prometa u nedelji za nama.

Pšenica roda 2023. godine prometovana je u cenovnom opsegu od 20,00 do 21,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosila je 20,73 din/kg bez PDV-a, uz nedeljni rast od 7,41 odsto. Trgovalo se i pšenicom starog roda po ceni od 22,50 din/kg bez PDV-a.

Tržište soje tokom nedelje je bilo veoma mirno, uz slabu aktivnost kako na strani ponude, tako i na strani tražnje. Slaba ponuda i tražnja smenjivale su se u toku nedelje, te je tako zaključenje berzanskih ugovora izostalo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...