posrednik novosadska produktna berza

Vlada Srbije odlučila da robne rezerve otkupe do 200.000 tona pšenice od ratara

AgrobiznisSrbija

13.7.2023 16:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vlada Srbije odlučila da robne rezerve otkupe do 200.000 tona pšenice od ratara Vlada Srbije odlučila da robne rezerve otkupe do 200.000 tona pšenice od ratara
Vlada Srbije donela je u četvrtak zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve kupi do 200.000 tona merkantilne pšenice, roda 2023. godine... Vlada Srbije odlučila da robne rezerve otkupe do 200.000 tona pšenice od ratara

Vlada Srbije donela je u četvrtak zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve kupi do 200.000 tona merkantilne pšenice, roda 2023. godine po ceni od 25 dinara po kilogramu, plus porez na dodatu vrednost (PDV), navedeno je na portalu resornog ministarstva.

Kupovina merkantilne pšenice vršiće se posredovanjem Produktne berze Novi Sad, a prednost prilikom prijave imaju fizička lica, nosioci registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava.

Minimalna količina merkantilne pšenice koja se kupuje od jednog aktivnog registrovanog poljoprivrednog porodičnog gazdinstva je 10 tona, a maksimalno 100 tona.

Prinosi i kvalitet pšenice u Srbiji, kako je ocenjeno, posle nekoliko dana od početka žetve, su neujednačeni i zavise od njive do njive, ali su ispod očekivanih, rekli su u sredu poljoprivrednici i stručnjaci.

Predsednik Nezavisnog udruženja poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić izjavio je za Betu da prinos zavisi od sorte pšenice i primenjenih agrotehničkih mera, ali da ima i njiva gde je primenjena ista agrotehnika, a rod se razlikuje.

  • MARA

    14.7.2023 #1 Author

    Deluje kao pravi potez u pravo vreme

    Odgovori

  • DUSAN

    14.7.2023 #2 Author

    Pitanje je i kakva će cena biti ove godine za pšenicu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...