održana sednica Odbora skupštine srbije za poljoprivredu

Preporučen otkup 250.000 tona pšenice za robne rezerve

AgrobiznisSrbija

13.6.2023 16:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Preporučen otkup 250.000 tona pšenice za robne rezerve Preporučen otkup 250.000 tona pšenice za robne rezerve
Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu danas je preporučio resornom ministarstvu i Vladi Srbije da zaštiti proizvođače malina i sadnog materijala, a da u predstojećoj... Preporučen otkup 250.000 tona pšenice za robne rezerve

Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu danas je preporučio resornom ministarstvu i Vladi Srbije da zaštiti proizvođače malina i sadnog materijala, a da u predstojećoj žetvi za robe rezerve otkupi 250.000 tona pšenice, po ceni od 25 dinara po kilogramu.

Na sednici Odbora je privrednik koji izvozi maline Radoje Cvetić rekao je da je Srbija izgubila dosta kupaca zbog visoke prodajne cene malina i da će biti potrebno tri do pet godina da se izvezu neprodate zalihe i ovogodišnji rod, a procenjuje da će to biti oko 140.000 tona.

„Izvozio sam 2.000 tona malina u Ameriku, cena je bila 17 dolara po kilogramu, ali su kupci otkazali jer Meksiko nudi svežu malinu po pet evra po kilogramu“, rekao je Cvetić.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelena Tanasković je rekla da je budžet za poljoprivredu za 2023. godinu sa dodatnim subvencijama, koje su ugovorene sa udruženjima poljoprivrednika, sa 80 milijardi povećan na 113 milijardi dinara. Ona je na primedbu članova Odbora da je za poljoprivredu odmah trebalo napraviti strategiju i planirati budžet od milijardu evra – a da to potvrđuje činjenica da se do tog iznosa stiglo protestom poljoprivrednika zbog čega se desilo da je neko dobio subvencije, a neko nije – priznala da je sadašnji iznos budžeta za nju bio „misaona imenica“, prenosi Beta.

Ministarka misli da je dobro ispregovarano i da je subvencijama “targetiran najveći broj proizvođača”. Ona je rekla da je u primeni sedam mera podrške poljoprivredi i da je servis e-agrar proradio u predviđenom roku i da se za njega prijavilo 305.000 domaćinstava.

Ona je najavila da se radi na uvođenju zaštitnog znaka o geografskom poreklu za neke proizvode.

Tanasković je demantovala podatke nekih članova Odbora da se izvozi izuzetno mala količina mesa, a uvozi nekoliko desetina puta više. Prema podacima sa Uprave carine je, prema njenim rečima u prvom kvartalu izvezeno 27.104 tona mesa, a uvezeno oko 2.000 tona.

Tanasković je najavila i subvencije za biljnu proizvodnju i vinovu lozu, a mere podrške će biti objavljene u julu. Objasnila je da se subvencioniše i sadni materijal, ali da gazdinstva moraju da se registruju kao privredni subjekti.

Ona je, na zahtev članova Odbora da Ministarstvo pomogne u obnovi atarskih i makadamskih puteva, razrušenih poplavama, rekla da će sa Ministarstvom građevinarstva i lokalnom samoupravom pokušati da nađe dodatna sredstva.

  • MARA

    14.6.2023 #1 Author

    Dobre su preporuke

    Odgovori

  • SENSEI

    14.6.2023 #2 Author

    Treba podsticati domaću poljoprivredu i domaćinstva

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...