Sve bi se moglo pretvoriti u pustinju

Uništenje brane Kahovka utiče na cene žita u Ukrajini

EUSvet

9.6.2023 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Uništenje brane Kahovka utiče na cene žita u Ukrajini Uništenje brane Kahovka utiče na cene žita u Ukrajini
Ukrajina bi zbog uništenja brane Kahovke na jugu zemlje mogla izgubiti nekoliko miliona tona useva, upozorilo je ukrajinsko ministarstvo privrede, a prenosi Seebiz. „Bez... Uništenje brane Kahovka utiče na cene žita u Ukrajini

Ukrajina bi zbog uništenja brane Kahovke na jugu zemlje mogla izgubiti nekoliko miliona tona useva, upozorilo je ukrajinsko ministarstvo privrede, a prenosi Seebiz.

„Bez snabdevanja vodom nemoguće je uzgajati povrće. Žito i uljarice će se uzgajati korišćenjem ekstenzivnog modela s malim prinosima”, navodi ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo je ove nedelje upozorilo da će zbog uništenja brane biti poplavljeno na hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta u južnoj Ukrajini, te da bi se najmanje 500.000 hektara zemlje, u izostanku navodnjavanja, moglo pretvoriti u „pustinju”.

Ministarstvo ističe da se mora izvršiti procena poljoprivredno-ekološkog stanja tla na poplavljenom zemljištu kako bi se primenila metoda obnove tla.

Na pogođenom području najviše se uzgajalo povrće tj. dinje, žito i uljarice.

Ukrajina je jedan od vodećih proizvođača i izvoznika žita i uljarica. Odmah nakon rušenju brane cene žita na svetskom tržištu su porasle i taj rast se još ne zaustavlja, pa bi se moglo odraziti na sve povezane proizvode.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...