Najveća zakupljena površina u ovoj opštini pripada arapskoj firmi

Bačka Topola za zaštitu i uređenje poljoprivrednog zemljišta ulaže 55 miliona dinara

AgrobiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

13.6.2023 14:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bačka Topola za zaštitu i uređenje poljoprivrednog zemljišta ulaže 55 miliona dinara Bačka Topola za zaštitu i uređenje poljoprivrednog zemljišta ulaže 55 miliona dinara
Skupština opštine Bačka Topola usvojila je Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2023. godinu, prema kojem se, po osnovu prihoda od... Bačka Topola za zaštitu i uređenje poljoprivrednog zemljišta ulaže 55 miliona dinara

Skupština opštine Bačka Topola usvojila je Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2023. godinu, prema kojem se, po osnovu prihoda od njegovog zakupa, za te namene opredeljuje 55 miliona dinara.

Od tog iznosa, 21,7 miliona dinara se planira za uređenje, od čega sedam miliona dinara za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u dužini sedam kilometara. Za obeležavanje 200 hektara državnog zemljišta izdvaja se 750.000 dinara, a za uređenje 14 kilometara atarskih puteva još 14 miliona dinara. U zaštitu poljoprivrednog zemljišta biće uloženo 28,2 miliona dinara, od čega 2,1 milion u protivgradnu opremu, dok se za podizanje vetrozaštitinih pojaseva izdvaja pet miliona dinara za površinu od 25 hektara, prenosi agencija Beta.

Za kontrolu plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta opredeljeno je dva miliona dinara, što obuhvata analizu 1.000 uzoraka uzetih sa oranica.

Dodatnih 19,1 milion dinara biće izdvojeno za, kako je navedeno, „ostale mere zaštite“ koje će se sprovoditi na površini od 50.000 hektara.

Za 50 studijsko-istraživačkih radova, kako stoji u Planu radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta, biće izdvojeno pet miliona dinara.

Ukupno poljoprivredno zemljište u državnoj svojini u Bačkoj Topoli se prostire na 5.382 hektara, od čega je važećim ugovorima o zakupu zauzeto 4.577 hektara, bez naknade se koristi 103 hektara, dok je u planu da se izda u zakup ili da se da na korišćenje još 249 hektara.

Najveća zakupljena jedinstvena površina nalazi se u katastarskim opštinama Bajša i Gornja Rogatica, koju je 2016. godinena period od 20 godina izlicitirala firma Al Pawafeld Srbija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ona je po ceni od 250 evra po hektaru i uz jemstvo kao obezbeđenje zakupila površinu od gotovo 485 hektara, te se po osnovu ovog ugovora očekuje godišnji prihod od 121.217 evra, od čega 40 odsto pripada Opštini Bačka Topola, dok ostatak dele Republika i Pokrajina.

Javno preduzeće za građevinsko zemljište, urbanističko planiranje i uređenje opštine Bačka Topola pod zakupom ima oko 62 hektara na teritoriji katastarskih opština Bačka Topola, Bačka Topola – grad, Novo Orahovo, Bajša, Pačir i Stara Moravica. Ove površine su pod ugovorom na period od 99 godina, a kao namena korišćenja je navedeno – pošumljavanje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...