KINA U POHODU NA TRŽIŠTE GORIVA Desetine milijardi dolara za nove rafinerije

SvetVesti

8.10.2020 14:14 Autor: Vladimir Jokanović 0

KINA U POHODU NA TRŽIŠTE GORIVA Desetine milijardi dolara za nove rafinerije KINA U POHODU NA TRŽIŠTE GORIVA Desetine milijardi dolara za nove rafinerije
Kina ulaže desetine milijardi dolara u izgradnju novih mega rafinerija, očekujući da će potražnja za gorivom dostići vrhunac u narednih pet godina. U toku... KINA U POHODU NA TRŽIŠTE GORIVA Desetine milijardi dolara za nove rafinerije

Kina ulaže desetine milijardi dolara u izgradnju novih mega rafinerija, očekujući da će potražnja za gorivom dostići vrhunac u narednih pet godina. U toku je izgradnja najmanje četiri objekta za preradu sirove nafte, kapaciteta oko 1,4 miliona barela dnevno.

Prema navodima internet izdanja South China Morning Post, Kina je prošle godine već proširila kapacitete prerade za oko milion barela dnevno. Dodatni kapaciteti omogućiće Kini veću proizvodnju naftnih derivata i plastike, a prema proceni kompanije China National Petroleum, potražnja za gorivom dostići će vrhunac 2025. godine.

Kina bi mogla da preuzme reginalno tržište goriva, kao najveći izvoznik, ugrožavajući pozicije Južne Koreje i Australije. „Kina je sve više u poziciji da zauzme globalni tržišni udeo, jer nastavlja da šrii prerađivačke kapacitete, dok se rast sopstvene potražnje usporava“, ocenila je Mihal Majden (Michal Meidan) direktorka kineskog ogranka Oksfordskog instituta za energetske studije.

Prema podacima britanske IHS Markit, Kina sada proizvodi više goriva nego što je potrebno zemlji, što joj omogućava izvoz od blizu milion barela goriva dnevno, a to je jednako ukupnoj količini koju isporučuju Južna Koreja i Indija. Istovremeno, očekuje se da će rast domaće potražnje oslabiti, zbog prelaska Kine na čistu energiju.

Kineske rafinerije bi u budućnosti mogle da izvoze gorivo u Australiju, Evropu i SAD. Taj izvoz goriva sa potencijalno manjim maržama, mogao bi dovesti do trajnog zatvaranja manjih pogona od Japana do Australije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...