Odgovor Pekinga na prošlonedeljnu odluku Brisela

Kina uvela carine na uvoz brendija iz EU

BiznisEUSvet

8.10.2024 13:11 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kina uvela carine na uvoz brendija iz EU Kina uvela carine na uvoz brendija iz EU
Kina je u utorak uvela privremene antidampinške mere na uvoz brendija iz Evropske unije, što je pogodilo brendove Hennessy, Remy Martin i druge, nakon... Kina uvela carine na uvoz brendija iz EU

Kina je u utorak uvela privremene antidampinške mere na uvoz brendija iz Evropske unije, što je pogodilo brendove Hennessy, Remy Martin i druge, nakon što su zemlja članice EU prošle nedelje većinski glasale za uvođenje carina na kineske električne automobile (EV).

Istraga je preliminarno utvrdila da dampinški uvoz brendija iz EU ugrožava kineski sektor brendija, uzrokujući „značajnu štetu“, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine, prenosi Reuters.

Nagoveštavajući da bi moglo biti još mera, ministarstvo je navelo da se i dalje vodi antidampinška i antisubvencijska istraga u vezi s uvozom svinjskog mesa iz EU, i da će „objektivno i pravično“ doneti odluku po završetku istrage.

Ministarstvo je takođe dodalo da razmatra povećanje carina na uvoz vozila sa velikim motorima, što bi najviše pogodilo nemačke proizvođače. Prošle godine Nemačka je izvezla vozila sa motorima od 2.500 kubika ili većim u vrednosti od 1,2 milijarde dolara.

Od 11. oktobra, uvoznici brendija poreklom iz EU moraće da uplate depozite u iznosu od 34,8 do 39 odsto vrednosti uvoza, navelo je kinesko ministarstvo. Francuska je bila glavna meta kineske istrage o brendiju zbog svoje podrške uvođenju carina na kineske električne automobile. Francuska je prošle godine učestvovala sa 99 odsto kineskog uvoza konjaka, u vrednosti od 1,7 milijardi dolara.

Akcije kompanija Pernod Ricard oslabile su za 2,9 odsto nakon ove vesti, dok su akcije Remy Cointreau pale za pet odsto. Vrednost akcija kompanije LVMH, u čijem vlasništvu je Hennessy opala je za četiri procenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.