Neophodno razjasniti granice nacionalne bezbednosti u trgovini

Kina zabrinuta zbog politike SAD u vezi sa čipovima i vozilima

Svet

9.10.2024 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina zabrinuta zbog politike SAD u vezi sa čipovima i vozilima Kina zabrinuta zbog politike SAD u vezi sa čipovima i vozilima
Kineski ministar trgovine Vang Ventao (Wang Wentao) u utorak je izrazio „ozbiljnu zabrinutost“ u razgovoru sa američkom sekretarkom za trgovinu Đinom Raimondo (Gina Raimondo)... Kina zabrinuta zbog politike SAD u vezi sa čipovima i vozilima

Kineski ministar trgovine Vang Ventao (Wang Wentao) u utorak je izrazio „ozbiljnu zabrinutost“ u razgovoru sa američkom sekretarkom za trgovinu Đinom Raimondo (Gina Raimondo) u vezi sa američkom politikom prema ovoj zemlji kada je reč o poluprovodnicima i ograničenjima za kineska vozila.

Tokom razgovora Ventao je pozvao SAD da ukinu sankcije kineskim kompanijama i istakao potrebu da se razjasne granice nacionalne bezbednosti u trgovini kako bi se osigurala stabilnost globalnih lanaca snabdevanja i podstakla bilateralna poslovna saradnja, prenosi Reuters.

„Kina apeluje na SAD da se pozabave specifičnim problemima kineskih kompanija, ukinu sankcije što je pre moguće i poboljšaju poslovno okruženje za kineske firme u SAD“, rekao je Ventao.

On je izjavio da je Kina spremna da radi sa SAD na vraćanju bilateralnih ekonomskih odnosa na pravi put, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je istaklo da su obe strane vodile iskrene, detaljne i praktične razgovore o zajedničkim ekonomskim i trgovinskim interesima.

Podsetimo, SAD su razmatrale faktičku zabranu upotrebe kineskih e-vozila i tehnologije povezane sa automobilima, što bi, prema nekim procenama bilo najjače oružje protif jeftinih kineskih električnih vozila, koja su uzdrmala zapadnu automobilsku industriju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.