Mere Pekinga za podršku privredi daju rezultate

Kineski rast u trećem kvartalu premašio očekivanja

Svet

18.10.2023 09:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kineski rast u trećem kvartalu premašio očekivanja Kineski rast u trećem kvartalu premašio očekivanja
Kineska ekonomija rasla je brže u trećem kvartalu nego što se očekivalo, dok su potrošnja i industrijska aktivnost u septembru takođe bile bolje od... Kineski rast u trećem kvartalu premašio očekivanja

Kineska ekonomija rasla je brže u trećem kvartalu nego što se očekivalo, dok su potrošnja i industrijska aktivnost u septembru takođe bile bolje od očekivanih, što sugeriše da su nedavno uvedene političke mere počele da daju rezultate.

Brzo slabljenje rasta druge najveće svetske ekonomije od drugog kvartala navelo je vlasti da pojačaju podršku, a serija najnovijih podataka ukazuje na to da stimulansi počinju da jačaju, iako imovinska kriza i dalje predstavlja rizik za izglede kineske ekonomije.

Kineski BDP u periodu od jula do septembra zabeležio je rast od 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Nacionalnog zavoda za statistiku, prenosi Reuters. Rast je premašio prognoze ekonomista koji su očekivali rast BDP-a za 4,4 procenta.

Međukvartalni rast kineskog BDP-a bio je 1,3 odsto u trećem tromesečju, ubrzavajući se sa revidiranih 0,5 procenata u drugom kvartalu i iznad prognoze rasta za treći kvartal od jedan odsto.

Zamah oporavka sugeriše da će vladin cilj rasta od oko pet odsto u ovoj godini biti postignut. Zavod za statistiku ocenjuje da će Kina moći da postigne cilj rasta za tekuću godinu ukoliko rast u četvrtom kvartalu bude veći od 4,4 odsto.

Industrijska proizvodnja porasla je u septembru za 4,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a analitičari su očekivali povećanje od 4,3 procenta. Rast maloprodaje, kao pokazatelj potrošnje, takođe je nadmašio očekivanja sa rastom 5,5 odsto u septembru, posle rasta od 4,6 u avgustu, dok su analitičari očekivali rast od 4,9 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...