među gostima u pekingu direktor kompanije apple i šefica mmf-a

Kineski razvojni forum o budućem ekonomskom putu

SvetU fokusu

25.3.2024 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineski razvojni forum o budućem ekonomskom putu Kineski razvojni forum o budućem ekonomskom putu
Kina treba „da osmisli novu ekonomsku politiku” kako bi ubrzala rešavanje krize na tržištu nekretnina i povećala domaću potrošnju i produktivnost, izjavila je u... Kineski razvojni forum o budućem ekonomskom putu

Kina treba „da osmisli novu ekonomsku politiku” kako bi ubrzala rešavanje krize na tržištu nekretnina i povećala domaću potrošnju i produktivnost, izjavila je u nedelju generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva.

„Kina se suočava sa račvanjem puteva — može da proba da se osloni na politike koje su funkcionisale u prošlosti ili da pokuša da osmisli novu eru visokokvalitetnog rasta“, rekla je Georgijeva na sastanku visokih kineskih zvaničnika i rukovodilaca globalnih kompanija, piše Reuters.

Zvaničnici koji su govorili na otvaranju Kineskog razvojnog foruma izrazili su uverenje da će Kina postići svoje ekonomske ciljeve, uključujući rast od oko pet odsto BDP-a ove godine, i obećali dalju podršku kompanijama u strateški važnim sektorima, oblasti koju je kineski predsednik Si Đinping ranije nazvao „novim proizvodnim snagama“.

Ali te obaveze su se zaustavile nakon sveobuhvatnijih promena na koje se poziva MMF. Georgijeva je rekla da je analiza MMF-a pokazala da bi mešavina politika koja je više usmerena na potrošače mogla da doda 3,5 biliona dolara kineskoj ekonomiji u narednih 15 godina.

Da bi to uradila, Kina bi morala da preduzme „odlučne” korake da završi nedovršene stambene objekte koje su započeli bankrotirani investitori i da smanji rizike od duga lokalne vlade, rekla je šefica MMF-a.

Ključna karakteristika rasta visokog kvaliteta moraće da bude veće oslanjanje na domaću potrošnju“, rekla je Georgijeva.

Drugi ekonomisti su takođe pozvali na novi model rasta za Kinu. Ali primedbe MMF-a bile su značajne jer su stigle na početku dvodnevnog sastanka na kojem Peking želi da prenese poruku da je Kina „otvorena za posao.”

Tokovi stranih investicija u Kinu su se smanjili za skoro 20 odsto u prva dva meseca ove godine, pokazuju podaci objavljeni u petak, a zvaničnici pojačavaju napore da privuku investitore u vreme kada mnoge kompanije žele da „izbegnu rizik“ u lancima snabdevanja i operacije van Kine.

U 2023. godini, direktne strane investicije u Kinu su se smanjile za osam odsto, što odražava klimav ekonomski oporavak i tenzije sa Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima po nizu pitanja.

Izvršni direktor kompanije Apple Tim Kuk (Tim Cook) doputovao je u Peking, a za kinesku državnu televiziju izjavio da je imao „izvanredan“ sastanak sa kineskim premijerom Li Ćangom. Kuk je rekao da će Apple-ov Vision Pro ove godine stići na tržište kontinentalne Kine i da će kompanija nastaviti da povećava ulaganja u istraživanje i razvoj u Kini.„Mislim da se Kina zaista otvara“, rekao je Kuk na marginama sastanka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...